Wekdienst 11/10: Uitspraak zaak-Wiersum • Klimaatprotest Extinction Rebellion
Goedemorgen! De rechtbank in Amsterdam doet vandaag uitspraak in de zaak over de moord op advocaat Derk Wiersum. Tegen de twee verdachten is levenslang geëist. En in Den Haag zijn er wegblokkades aangekondigd door klimaatactiegroep Extinction Rebellion.
Maar eerst het weer: In de ochtend is er kans op een zeer lokale bui. In de middag komen wat meer buien voor en is er soms wat ruimte voor de zon. De temperatuur stijgt naar 14 of 15 graden en er waait een matige tot vrij krachtige noordwestenwind. In de avond volgen vanuit het noorden wat meer regenbuien, die in de nacht naar het zuiden trekken. Het koelt dan af naar 7 of 8 graden.
Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.
Wat kun je vandaag verwachten?
- De Amsterdamse rechtbank doet uitspraak in de zaak over de moord op Derk Wiersum, de advocaat die in september 2019 werd doodgeschoten voor zijn woning in Amsterdam. Tegen twee mannen, Giërmo B. (37) uit Almere en Moreno B. (32) uit Rotterdam, is levenslang geëist.
- Klimaatactiegroep Extinction Rebellion heeft wegblokkades aangekondigd in Den Haag. De blokkades zijn onderdeel van de protestweek van de klimaatactiegroep. Met hun acties hopen ze de regering te bewegen om Nederland voor 2025 klimaatneutraal te maken.
- Het Europees Hof van Justitie buigt zich over de vraag of de EU fondsen kan intrekken als een lidstaat de onafhankelijke rechtspraak niet beschermt. De maatregel werd al in januari dit jaar door het Europees Parlement ingevoerd. Maar Polen en Hongarije vochten het aan bij het Europees Hof. Donderdag bepaalde het Constitutionele Hof in Polen dat het Poolse recht zwaarder weegt dan het Europees recht, een uitspraak die lijnrecht tegenover de kernprincipes van de EU staat.
- Vanavond is de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Gibraltar. De wedstrijd begint om 20.45 uur in de Rotterdamse Kuip.
Wat heb je gemist?
Het aantal ziekenhuizen dat de Spoedeisende Hulp (SEH) tijdelijk moet sluiten, loopt op. Dat ziet de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). Er is te weinig gekwalificeerd personeel en het aantal patiënten met complexe problemen stijgt.
"Het laatste jaar is het ongekend", zegt David Baden, voorzitter van de NVSHA. "We zien dat ziekenhuizen die nog nooit een sluiting hebben moeten afkondigen, nu patiëntenstops hebben."
Er is geen landelijke registratie van het aantal sluitingen van de Spoedeisende Hulp, maar Baden ziet de drukte in heel het land toenemen. "We horen van al onze collega's dat er een enorm druk is, waardoor het ook gewoon niet meer leuk is. Je wil gewoon goede zorg kunnen leveren en niet het gevoel hebben dat je met je rug tegen de muur staat."
Ander nieuws uit de nacht:
- Londense politie stopt onderzoek misbruikzaak prins Andrew: Waarom dat gebeurt is niet bekendgemaakt: in augustus liet een woordvoerder van de politie weten dat in de zaak wordt gekeken naar het bewijs, maar ook naar of het Verenigd Koninkrijk juridisch de juiste plaats is voor een rechtszaak.
- Extra hulp voor bedreigde wetenschappers: Universiteiten gaan standaard aangifte doen bij bedreiging en intimidatie en er komt psychosociale hulp voor wetenschappers die te maken krijgen met bedreiging, intimidatie en haatreacties.
- Facebook neemt maatregelen om tieners te beschermen, critici niet overtuigd: Een reeks nieuwe functies is volgens het bedrijf gericht op het welzijn van tieners, maar details over de plannen ontbreken.
En dan nog even dit:
Verzetsstrijder Jacoba van Tongeren (1903-1967) heeft een standbeeld gekregen op een plein aan de Amsterdamse Antillenstraat, tegenover Van Tongerens voormalige huis. Van Tongeren richtte aan het begin van de Tweede Wereldoorlog Groep 2000 op, een verzetsgroep die schuiladressen, voedselbonnen en persoonsbewijzen voor onderduikers regelde. Ze redde zo het leven van duizenden mensen.
De naam van Jacoba van Tongeren was tot enkele jaren geleden nog vrij onbekend. Maar toen haar neef Paul van Tongeren in 2014 een boek uitbracht gebaseerd op haar memoires, werd haar verhaal en haar aandeel in het verzet duidelijk. Nu is haar plaats in de Nederlandse geschiedenis dus ook in een standbeeld vastgelegd.
Fijne maandag!