Sifan Hassan met haar twee gouden en bronzen olympische medailles
NOS Sport

Hassan had soms nachtmerries na Tokio: 'Dan moest ik de 10.000 meter nog lopen'

Met een bovenbeenblessure lukte het Sifan Hassan om in Tokio haar olympische missie te voltooien: drie medailles op drie individuele afstanden. Ruim een maand later is de 28-jarige atlete eindelijk weer een beetje tot rust gekomen. Vooral in haar hoofd.

"Vanaf eind 2020 tot het einde van de Spelen heb ik zoveel stress gehad."

Zo kon Hassan door visumproblemen vorig jaar niet naar het Amerikaanse Oregon, waar ze normaal woont en traint. En vanwege de coronapandemie was het moeilijk om te trainen op hoogte of andere trainingskampen te beleggen in voorbereiding op de Spelen.

"Soms vraag ik aan mijn coach: hoe is dit gelukt? Het is echt geen makkelijk jaar geweest", vertelt Hassan tijdens de finalewedstrijden van de Diamond League in Zürich. "Ik had geen snelheid kunnen trainen, dus vijf weken voor Tokio dacht ik er nog aan om die 1.500 meter gewoon niet meer te doen."

Uitgeruste Hassan na succes in Tokio: 'Heb nog wel stress, maar ook medailles'

Hassan: "Nu gaat het supergoed en kan ik eindelijk genieten van mijn prestaties in Tokio. Na de Spelen heb ik echt af en toe nog nachtmerries gehad. Dan droomde ik dat ik de 10.000 meter nog moest lopen. Het was echt moeilijk voor mijn hoofd om weer rustig te worden."

Hassan liep in Tokio bovendien alle wedstrijden met een blessure aan haar bovenbeen. "Na Tokio heb ik twee weken niets gedaan en daarna heb ik er geen last meer van gehad. Nu ben ik weer wat aan het trainen en maak ik vooral plezier. De wedstrijden na Tokio waren extra: ik heb niets te verliezen, want ik ben al olympisch kampioene."

Boek

"Alle stress van Tokio heeft mij wel geleerd dat ik er makkelijker mee kan omgaan dan vroeger. Eerst werd ik zenuwachtig en soms zelfs zo ziek dat ik moest overgeven door de stress. Nu gaat het makkelijker. Ik heb nog wel stress, maar ook drie olympische medailles. Soms gebeuren dit soort dingen in je leven, omdat je er uiteindelijk beter van wordt."

Kan er nu dan al een boek worden geschreven over haar leven? "Nee joh, ik ben pas net begonnen. Dat boek komt wel als ik vijftig of zestig ben", aldus de 28-jarige Hassan. "Ik ga nog veel meer meemaken, het wordt alleen maar interessanter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl