Hassan sluit loodzware olympische missie af met tweede titel: goud op 10.000 meter
Sifan Hassan heeft haar loodzware missie in Tokio op imposante wijze afgesloten met haar tweede olympische titel. De 28-jarige atlete, die door een beenblessure het hele atletiektoernooi met pijn heeft gelopen, veroverde goud op de 10.000 meter.
Hassan, zondag vlaggendraagster bij de sluitingsceremonie, was al in bezit van goud op de 5.000 meter en brons op de 1.500 meter. Susan Krumins, die door een achillespeesblessure pas haar eerste wedstrijd in een jaar liep, stapte halverwege met veel pijn uit.
Bekijk hieronder een samenvatting van de 10.000 meter in Tokio.
Hassan moest in de slotfase afrekenen met twee concurrentes: wereldrecordhoudster Letesenbet Gidey uit Ethiopië en Kalkidan Gezahegne uit Bahrein. Gidey haakte als eerste af. In een machtige sprint liet Hassan, bezig aan haar zesde race in Tokio, vervolgens ook Gezahegne definitief achter zich.
Ze hielp Nederland aan de zesde atletiekmedaille in Tokio. Naast de drie plakken van Hassan was er brons voor Femke Bol op de 400 meter horden en zilver en brons op de meerkamp voor respectievelijk Anouk Vetter en Emma Oosterwegel.
Unieke prestatie
Met haar tweede goud zette Hassan, die sinds 2013 voor Nederland loopt, een unieke prestatie neer. Nooit eerder won een atleet in een editie van de Olympische Spelen medailles op de 1.500, 5.000 en 10.000 meter. De voorgeschiedenis maakte haar prestatie nog knapper. Hassan liep voor haar eerste race, de serie van de 5.000 meter, een spierblessure aan het been op. Het zorgde voor veel stress bij de atlete, die zo graag drie keer goud wilde binnenhalen.
Dat ze in Tokio aangaf voor drie titels te gaan, verbaasde de atletiekwereld. In aanloop naar het grootste sportevenement ter wereld ging het steeds over welke combinatie van twee afstanden ze zou gaan doen. In Japan volgde Hassan haar hart. "Typisch Hassan", zei Jos Hermens, de manager van de tweevoudig olympisch kampioene. "Hassan zoekt altijd uitdagingen."
Bekijk hieronder de medailleceremonie van de 10.000 meter met de gouden medaille voor Sifan Hassan.
Hassan had zich, na haar mislukte olympische avontuur in 2016 in Rio de Janeiro, voorgenomen iets unieks neer te zetten. Dat deed ze ook. Maandag liep ze naar goud op de 5.000 meter, het eerste atletiekgoud voor Nederland sinds Ellen van Langen in 1992 in Barcelona. De winst kreeg nog meer aanzien, omdat ze in de ochtenduren naar winst was gelopen in de serie van de 1.500 meter. Ondanks een val.
Stap één
Bijzonder, concludeerde de atletiekwereld. Het was voor Hassan slechts stap één. Haar missie ging verder, veel verder. Ogenschijnlijk gemakkelijk plaatste ze zich twee dagen na haar zege op de 5.000 meter voor de finale van de 1.500 meter. Dat deed ook titelverdedigster Faith Kipyegon, die zich in Tokio op één afstand focuste.
Hassan wist dat ze vrijdag met de Keniaanse moest afrekenen voor olympisch goud. Ze ging diep, maar moest zich tevreden stellen met brons. Dat was niet de kleur die ze wilde, maar meer zat er niet in. "Wellicht wel als ze de wedstrijd anders had aangepakt", stelt haar oude coach Honoré Hoedt. "Ze maakte het Kipyegon wel makkelijk door heel vroeg op kop te gaan lopen."
Bekijk hieronder de reactie NOS-analist en oud-atleet Gregory Sedoc op de gouden race van Sifan Hassan.
Zo'n 22 uur na haar tweede medaille ging Hassan op voor haar derde plak. Goud was opnieuw het doel, dit keer op de zware 10.000 meter. De concurrentie zou vooral uit Ethiopische hoek komen. Met name van wereldrecordhoudster Letesenbet Gidey. Hassan liep op 6 juni in Hengelo een verbluffend wereldrecord op de 10.000 meter (29.06,82).
Wereldrecord weer kwijt
Twee dagen later was ze het wereldrecord weer kwijt. Gidey dook tijdens de Ethiopische selectiewedstrijden voor de Spelen, ook in Hengelo gehouden, ruim onder de tijd van de wereldkampioene op de 10.000 meter: 29.01,03.
De twee waren twee jaar geleden bij de wereldkampioenschappen in Doha de smaakmakers op de langste baandiscipline. Daar won Hassan met ruim verschil. De 10.000 meter werd daar al op de tweede dag gelopen. Hassan was nog fris, op de 1.500 meter hoefde ze pas dagen later te pieken.
Zaterdag in Tokio was het anders. Gidey liep haar eerste race op de Spelen, Hassan haar zesde. Ruim 14 kilometer in wedstrijdverband had ze er al opzitten voor ze aan het laatste deel van haar missie begon.
Drie individuele medailles
Hoedt, die haar bij de eerste stappen op weg naar internationale roem begeleidde, had zijn twijfels of Hassan zich zaterdag nog een keer kon oprichten. Vooral door de hoeveelheid wedstrijdkilometers die ze er al op had zitten. "Wat ze heeft geprobeerd, is uniek. En ze heeft waanzinnig mooie Spelen afgewerkt, maar als je zo'n missie uitstippelt moet je er juist voor zorgen zo weinig mogelijk energie te verspelen."
Hassan logenstrafte echter alle bedenkingen. Voor het eerst sinds 1988 wint een sporter drie individuele medailles bij het atletiektoernooi op de Spelen. In Seoul veroverden Heike Drechsler (uit het toenmalige Oost-Duitsland) en de Amerikaan Carl Lewis ook drie individuele medailles. Drechsler won brons op de 100 en 200 meter en zilver bij het verspringen. Lewis pakte goud op de 100 meter en verspringen en zilver op de 200 meter.