Hassan loopt in Hengelo sensationeel wereldrecord op 10.000 meter

Sifan Hassan heeft tijdens de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo het wereldrecord op de 10.000 meter verpulverd. De Nederlandse noteerde een fabelachtige tijd van 29.06,82.

Het oude wereldrecord stond op naam van de Ethiopische Almaz Ayana, die in 2016 op de Olympische Spelen in Rio de finish passeerde in 29.17,45.

Hassan profiteerde slechts zes rondjes van een gangmaker. Daarna nam ze zelf het tempo over en begon ze aan negentien eenzame ronden in het FBK-stadion.

Flitsende slotronde

Haar tempo stokte geen moment. Paarse ledlampjes die opflikkerden op de rand van de binnenbaan begeleidden haar, zodat ze wist dat ze op recordschema liep. Hassan had aan het einde zelfs nog puf voor een flitsende slotronde.

"Ik ben hartstikke blij, dit is ongelooflijk", liet Hassan na haar imposante prestatie weten. "Het was niet gemakkelijk vanaf het begin. Na drie ronden voelde ik mijn benen voortdurend."

Hassan na magnifiek wereldrecord: 'Hartstikke blij, dit is ongelooflijk'

Toch liep Hassan stoïcijns richting de nieuwe mondiale toptijd. "Ik denk dat ik in de toekomst zelfs onder de 29 minuten kan lopen. In Tokio? Nee, daar loop ik niet voor een tijd, maar voor een medaille."

In oktober vorig jaar liep Hassan op de 10.000 meter in Enschede in extreme natte en koude omstandigheden al een Europees record: 29.36,67.

Het 28-jarige loopwonder is ook in het bezit van de wereldrecords op de mijl en op de 5.000 meter op de weg en de Europese records op de 1.500 meter, de 3.000 meter, de 5.000 meter en de halve marathon.

STER reclame