NOS Sport

Hassan blijft in wereldrecordpoging op 5.000 meter ver boven beste tijd ooit

Wereldrecordpoging Hassan op 5.000 meter strandt in laatste ronden

Het is Sifan Hassan tijdens Diamond League-wedstrijden in Eugene niet gelukt om een wereldrecord op de 5.000 meter te lopen. In een tijd van 14.27,89 was ze ruim 21 seconden langzamer dan het huidige wereldrecord. Hassan won de wedstrijd wel en was zelfs vijftien seconden sneller dan de nummer twee, Senbere Teferi.

Halverwege de race kwam ze al alleen aan kop en de zes loodzware olympische wedstrijden van eerder deze maand eisten duidelijk hun tol in de laatste 1.500 meter. De 28-jarige Hassan bleek niet meer in staat het wereldrecordschema te volgen en gaf veel toe in de slotfase.

Het huidige wereldrecord op de 5.000 meter staat met 14.06,62 op naam van de Ethiopische Letesenbet Gidey. Zij liep dit record vorig jaar oktober in Valencia. Het persoonlijke record van Hassan is 14.22,12. Ze liep die tijd bij de Diamond League-wedstrijden in Londen op 21 juli 2019. Dat is wel nog altijd een Europees record.

In de Amerikaanse avond startte Hassan met het plan om het wereldrecord te verbeteren. Ze verkeert in de vorm van haar leven, na haar succesvolle Olympische Spelen. In Tokio werd ze olympisch kampioen op de 5.000 en 10.000 meter en greep ze brons op de 1.500 meter.

In Eugene deed ze haar wereldrecordpoging met behulp van een aantal hazen en lichtjes die het tempo aangaven. Om het record te breken moest Hassan zo'n 16 seconden sneller lopen dan haar persoonlijk record, maar ze kwam niet in de buurt van 's werelds beste tijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl