ANP, bewerking NOS

Goedemorgen! In de VS worden de aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon herdacht, 20 jaar geleden. En het CDA houdt een extra congres naar aanleiding van de verkiezingsnederlaag.

Eerst het weer: het is wisselend bewolkt en verspreid over het land vallen enkele buien. De middagtemperatuur komt uit rond 21 graden.

Weer 11 september Weer

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de VS worden de bijna 3000 slachtoffers herdacht van de aanslagen op 11 september 2001, onder meer op het World Trade Center in New York. Vanaf ongeveer 14.30 uur zijn de verschillende herdenkingsceremonies te zien in een livestream op NPO Nieuws, en hier op de site en app van de NOS.
  • Onder het motto 'Unmute Us' zijn in verschillende steden opnieuw demonstraties van de evenementensector. Vorige maand demonstreerde de branche ook al voor een snelle heropening, en na het uitblijven van een inhoudelijke reactie van de overheid gaat de sector opnieuw de straat op.
  • Er is een extra CDA-congres, naar aanleiding van de verkiezingsnederlaag en het vertrek van Pieter Omtzigt. De belangrijkste vraag is vandaag: krijgt CDA-leider Hoekstra de verdeelde partij achter zich?

Wat heb je gemist?

Informateur Johan Remkes zal weinig geduld hebben voor weer lange formatiegesprekken die uiteindelijk nergens toe leiden. Bronnen rond de onderhandelingsteams vertellen dat hij er een strakke planning op na zal houden.

"Het beeld wordt hier geschetst van Remkes die bij drie stoelen de naambordjes van Rutte, Hoekstra en Kaag neerzet. Vervolgens nodigt Remkes hen via de camera's van de parlementaire pers uit om de volgende dag op zo'n stoel te komen zitten," vertelt politiek verslaggever Arjan Noorlander. "Probeer dan maar eens weg te blijven."

Maar Remkes zal dat niet meteen maandag al doen. Hij begint met peilen wat er kan. Zijn opdracht van de Tweede Kamer is het onderzoeken van een minderheidskabinet van VVD, CDA en D66 of een combinatie van twee partijen. De optie van één partij is niet uitgesloten, maar is zeer onwaarschijnlijk.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Rondje Binnenhof gaat weer door, net zoals de formatie. Na een lange zomer willen partijen nog steeds niet lekker samenwerken. Herman, Marleen en Xander vatten alles samen. En in het nieuwe Kamergebouw speuren ze naar de kamer van Omtzigt, die terugkomt:

Komen er nieuwe verkiezingen en hoe bevalt het nieuwe Kamergebouw? Rondje Binnenhof #23

Fijne dag!

STER reclame