De binnenplaats die werd getroffen door de Amerikaanse drone-aanval
NOS Nieuws

The New York Times: doelwit drone-aanval VS blijkt onschuldige hulpverlener

De man die eind vorige maand bij een Amerikaanse drone-aanval in Afghanistan omkwam zou geen terrorist zijn, maar een hulpverlener. Dat schrijft The New York Times.

Een Amerikaanse drone volgde de 43-jarige Zemari Ahmadi urenlang, omdat hij door de VS werd aangezien voor een lid van terreurorganisatie IS. Toen hij op een binnenplaats jerrycans in een auto laadde werd aangenomen dat hij explosieven wilde vervoeren, maar uit videobeelden die de krant in handen heeft, zou blijken dat het geen explosieven betrof, maar water.

Bij de aanval kwamen tien mensen om het leven. Onder hen waren zeven kinderen. "Alle protocollen zijn correct gevolgd, en het was een rechtvaardige aanval", verklaarde het Pentagon direct na de actie. Er werd van uitgegaan dat de man van plan was een aanslag te plegen en dat hij een directe bedreiging vormde voor Amerikaanse militairen op de luchthaven van Kabul.

De krant voerde ook gesprekken met familie en vrienden van Ahmadi. Zij zeggen dat hij 14 jaar lang werkte voor Nutrition and Education International, een ngo uit Californië die zich onder meer bezighoudt met het bestrijden van ondervoeding in Afghanistan. Ahmadi was betrokken bij het distribueren van voedsel onder op de vlucht geslagen Afghanen.

Eerder twijfels

Direct na de drone-aanval waren er ook al twijfels over de officiële lezing. De Deens-Afghaanse journalist Nagieb Khaja bezocht de plek van de aanslag een aantal dagen na de aanval en sprak met ooggetuigen. De Amerikanen schreven in een verklaring dat de slachtoffers mogelijk waren omgekomen "door het aanwezige explosieve materiaal in het voertuig" dat werd gebombardeerd, maar tegen Nieuwsuur zei Khaja geen overblijfselen van explosieven te hebben gezien, alleen maar overblijfselen van de raket die de Amerikanen hadden afgevuurd en het verwoeste voertuig.

Ook hij betwijfelde of Ahmadi tot IS-K behoorde. "De meeste zelfmoordterroristen komen van het platteland of uit het oosten van Afghanistan. Iemand vertelt natuurlijk nooit dat hij bij IS-K zit, maar deze mensen hadden niet de typische 'track record' die je zou verwachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl