NOS NieuwsAangepast

VS: zelfmoordaanslag verijdeld met droneaanval bij vliegveld Kabul

De Verenigde Staten hebben in Kabul een luchtaanval uitgevoerd op een of meerdere vermoedelijke zelfmoordterroristen. Volgens het Amerikaanse leger ging het om een auto die onderweg was naar het internationale vliegveld van de Afghaanse hoofdstad om daar een aanslag te plegen en is die dreiging nu voorbij.

Een vertegenwoordiger van het Amerikaanse leger zegt tegen persbureau AP dat de luchtaanval leidde tot meerdere andere explosies en dat zou wijzen op een grote hoeveelheid explosieven in de auto. De VS denkt dat in de auto een of meerdere IS-K-strijders zaten.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten lijkt het erop dat er geen burgerslachtoffers zijn door de luchtaanval, maar dat wordt nog nader onderzocht.

Raketinslag woonhuis

Rond dezelfde tijd werd in dat deel van Kabul, ten noordwesten van de luchthaven, ook een explosie door een raketinslag gemeld. Daarbij is een kind om het leven gekomen.

Het is onduidelijk of er een verband is tussen de Amerikaanse luchtaanval en de raketinslag in de woonwijk. Een woordvoerder van de Taliban sprak in eerste instantie van twee losse incidenten, maar getuigen in Kabul zeggen dat er maar één knal te horen was.

Deze beelden zijn vlak na de raketinslag gemaakt:

Eerste beelden raketinslag Kabul

Donderdag was het vliegveld van Kabul doelwit van een zelfmoordaanslag. Daarbij kwamen zeker 170 mensen onder wie dertien Amerikaanse militairen om het leven.

Waarschuwing

President Biden van de VS waarschuwde gisteravond voor een nieuwe aanslag op de luchthaven. Amerikaanse commandanten hadden hem verteld dat een aanslag binnen 24 tot 36 uur "zeer waarschijnlijk" is.

Na de laatste waarschuwingen zou het aantal mensen bij de poorten van het vliegveld in Kabul zijn afgenomen, zei een anonieme veiligheidsfunctionaris vannacht tegen persbureau Reuters. Daar is de laatste fase van het vertrek van de Amerikaanse troepen ingegaan. Dinsdag moeten alle Amerikaanse militairen Afghanistan hebben verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl