Een Amerikaanse drone in Jalalabad in Afghanistan (archieffoto)
NOS NieuwsAangepast

VS voert aanval uit op Afghaanse tak van IS

De VS heeft in Afghanistan een aanval uitgevoerd op de Afghaanse tak van Islamitische Staat. Mogelijk is daarbij een planner gedood die zich bezighield met de voorbereiding van aanslagen. De actie is een vergelding voor de aanslag op de luchthaven van Kabul, afgelopen donderdag.

De drone-aanval werd uitgevoerd in de oostelijke provincie Nangahar. Details zijn nog niet bekendgemaakt. Volgens het Pentagon zijn er bij de aanval geen burgerdoden gevallen, maar verdere informatie werd niet vrijgegeven.

Algemeen wordt aangenomen dat de Afghaanse tak van terreurgroep IS achter de aanslag op de luchthaven zit, IS Khorasan of IS-K. Deze moslimextremisten zijn nog radicaler dan de Taliban, die de afgelopen weken de macht in het land hebben overgenomen. Omdat IS de Taliban als afvalligen ziet, zijn de twee gezworen vijanden.

Grote bomgordel

Bij de zelfmoordaanslag op het vliegveld kwamen volgens persbureau AP zeker 169 Afghanen en 13 Amerikaanse militairen om het leven. Een zelfmoordterrorist liet in de menigte buiten het vliegveld een bom afgaan, waarna de mensenmassa door anderen onder vuur werd genomen.

Bronnen in het Amerikaanse leger vertellen AP dat de bomgordel van de dader bijzonder zwaar was: er zou ruim 10 kilo explosief materiaal zijn gebruikt. Dat is 2,5 keer de gebruikelijke hoeveelheid explosieven.

De Amerikaanse president Biden zei gisteren in een eerste reactie al dat hij de verantwoordelijken voor de aanslag zal opjagen. "We zullen het jullie betaald zetten", zei de president. "We zullen de IS-leiders die hierachter zitten opsporen, waar ze ook zijn."

De terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan kon wat hem betreft gewoon doorgaan: voor vergeldingsaanvallen was volgens de president geen grote troepenmacht in het land nodig.

Het Witte Huis waarschuwt dat de dreiging van IS-K nog altijd niet is afgenomen bij de luchthaven. Ook vandaag riep de VS daarom Afghanen op weg te blijven bij de toegangspoorten rond het vliegveld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl