NOS SportAangepast

Knappe zege Visser in Diamond League, geen wereldrecord vermoeide Hassan

Finishfoto maakt duidelijk: Visser snelt naar triomf in Diamond League

Nadine Visser heeft voor de tweede keer in haar loopbaan een 100 meter horden bij een Diamond League-meeting op haar naam geschreven. Bij de Van Damme Memorial in Brussel was ze voor zo'n 27.000 toeschouwers de Nigeriaanse Tobi Amusan met miniem verschil de baas.

Sifan Hassan slaagde er niet in haar eigen wereldrecord op de incourante Engelse mijl (1.609,344 meter) uit 2019 te verbeteren. De olympisch kampioene op de 5.000 en 10.000 meter deed een dappere poging, maar kwam uiteindelijk ruim twee seconden tekort: 4.14,74.

Vermoeide Hassan blijft twee seconden verwijderd van wereldrecord op mijl

Visser, de nummer vijf van de Spelen, was vorige week bij de Diamond League in Parijs al goed voor zilver en een nationaal record (12,58), maar de tweevoudig Europees kampioene indoor snelde nu in 12,69 naar de winst.

Na een wat mindere start greep Visser in het tweede gedeelte van haar race op knappe wijze de macht. De Nigeriaanse Tobi Amusan werd in dezelfde tijd tweede, maar op de finishfoto bleek Visser duidelijk de winnaar.

De Jamaicaanse Megan Tapper, de winnares van olympisch brons in Tokio, werd in 12,77 ook ditmaal derde.

Voor Visser is het de tweede Diamond League-zege in haar loopbaan. In 2020 was ze ook al de beste in Rome.

Hassan te vermoeid voor 10.000 meter

Vorig jaar liep Hassan voor lege tribunes in Brussel een nieuw werelduurrecord. Dit jaar wilde ze in eerste instantie een aanval doen op het wereldrecord op de 10.000 meter - het record dat ze in aanloop naar de Spelen brak in Hengelo, maar een paar dagen later weer kwijtraakte aan de Keniaanse Letesenbet Gidey - maar na haar succesreeks in Tokio liet ze weten niet fris genoeg meer te zijn voor de lange afstand.

In plaats daarvan deed Hassan een gooi naar verbetering van haar eigen wereldrecord op de mijl. Dat record liep ze op 12 juli 2019 bij Diamond League-wedstrijden in Monte Carlo: 4.12,34 minuten.

In Brussel werd Hassan de eerste twee ronden gegangmaakt door twee hazen. Met een enorm gat op de rest van het veld snelde ze vervolgens onverstoorbaar naar de finish. Het wereldrecord bleek te veel gevraagd.

"Ik heb mijn best gedaan", vertelde Hassan voor de camera van Sporza. "Soms lukt het, soms niet. Het leek op het einde wel alsof er geen einde aan de baan kwam. Maar straks mag ik twee maanden op vakantie."

Bonevacia vierde op 400 meter

Liemarvin Bonevacia eindigde als vierde op de 400 meter. Bonevacia, die knap de olympische finale haalde in Tokio, liep een tijd van 45,00. De Amerikaan Michael Cherry, de nummer vier in Tokio, won de race in een zeer scherpe 44,03 seconden.

Ook op de 100 meter voor mannen werd snel gelopen. De Amerikaan Fred Kerley won in 9,94 voor zijn landgenoten Trayvon Bromell (9,97) en Michael Norman (9,98).

De avond werd afgesloten door de grote publiekstrekker in Brussel, polsstokhoogspringer Armand 'Mondo' Duplantis. De Amerikaanse Zweed had drie pogingen nodig om de kaap van 6,05 meter te ronden.

Daarmee was hij al zeker van de zege en liet hij de lat op 6,19 meter leggen, een centimeter hoger dan zijn eigen wereldrecord. Dergelijke hoogtes zijn ze ook in Brussel niet gewend en dus duurde het bijzonder lang voor Duplantis zijn poging kon wagen.

Duplantis trok wat sprintjes om zich warm te houden, maar bij zijn eerste poging was de concentratie nog niet optimaal. Zijn tweede en derde poging zagen er veel beter uit, maar een wereldrecord zat er niet in vanavond.

Duplantis vermaakt publiek met recordpoging, Bonevacia vierde op 400 meter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl