Diamond League Rome: Bol weer de sterkste op 400 meter horden

Naast een mijlpaal voor polsstokhoogspringer Armand Duplantis hebben Femke Bol, Lieke Klaver en Nadine Visser indruk gemaakt bij de Diamond League-wedstrijden in Rome. De 20-jarige Bol maakte haar favorietenrol op de 400 meter horden waar, de 22-jarige Klaver was verrassend de snelste op de 400 meter en de 25-jarige Visser won de 100 meter horden.

Voor het eerst wonnen drie Nederlandse atleten op dezelfde dag in de Diamond League. Bol boekte haar tweede zege in de Diamond League. Na de derde plaats bij haar DL-debuut in Monaco (op de 400 meter) en de overwinning in Stockholm (400 meter horden) was ze in Rome de snelste op de 400 meter horden.

Met voorsprong kwam Bol de laatste bocht uit en ze hield de nummers twee en zeven van de laatste EK, de Oekraïensen Anna Ryzjykova en Viktorija Tkatsjoek, ruim achter zich. Met 53,90 was ze maar net iets langzamer dan het nationale record van 53,79 dat ze in juli op Papendal liep en dat wereldwijd de snelste seizoentijd is.

Het was haar vierde internationale seizoenszege op rij op de 400 meter horden, na haar zeges in het Hongaarse Székesfehérvár, Stockholm en dinsdag in het Zwitserse Bellinzona.

Persoonlijke records voor Klaver en Foppen

Ook Lieke Klaver boekte een mooie zege. Zij dook op de 400 meter met 50,98 maar liefst 0,41 onder haar persoonlijk record. De rest had een straatlengte achterstand. Voor Klaver was het haar tweede zege van het seizoen op deze afstand, na haar winst in het Zwitserse La Chaux-de-Fonds halverwege augustus.

Klaver in persoonlijk record naar winst in Rome

Nadine Visser won de 100 meter horden in 12,72. Dinsdag in Bellinzona was Visser op dit onderdeel ook al de snelste. Met 12,68 in Hongarije in augustus heeft Visser al de snelste jaartijd achter haar naam.

Diamond League: Visser wint 100 horden in Rome

Bij de heren liep Jochem Dobber een uitstekende 400 meter. Met 45,64 kwam hij 0,16 tekort voor een podiumplaats, maar hij was wel 0,04 sneller dan zijn persoonlijke record.

Mike Foppen werd vijfde op de 3.000 meter. Dat was een prima klassering, want de topvier (de Oegandees Jacob Kiplimo, de Noor Jakob Ingebrigtsen, de Australiër Stewart McSweyn en Yemaneberhan Crippa uit Italië) liep een nationaal record. Foppen liep met 7.39,75 een PR, maar het nationale record van Gert-Jan Liefers (7.37,48. Hengelo, 2005) bleef buiten zijn bereik.

Nick Smidt werd in 50,67 achtste op de 400 meter horden. Wereldkampioen Karsten Holm uit Noorwegen zegevierde in 47,07.

Duplantis springt Boebka uit de boeken

De Zweedse polsstokhoogspringer Armand Duplantis schreef geschiedenis door het wereldrecord outdoor van Sergei Boebka uit 1994 te verbeteren. Hij sprong bij zijn tweede poging over 6,15 meter, één centimeter hoger dan Boebka 26 jaar geleden.

Duplantis breek legendarisch record van Boebka

Met zijn sprong over 6,18 meter in Glasgow eerder dit jaar heeft Duplantis al het algehele wereldrecord (indoor) in handen.

Duplantis werd via Twitter gefeliciteerd door polsstokhoogspringlegende Boebka. Zie onderstaande tweet.

STER reclame