Reuters

De burgemeester van New Orleans heeft met onmiddellijk ingang een avondklok ingesteld om criminaliteit tegen te gaan in de stad, die vanwege orkaan Ida zonder stroom zit en dus onverlicht is.

Burgemeester Cantrell verwacht dat er vanavond weer een beetje elektriciteit kan worden geleverd in New Orleans. Maar ze benadrukte in een persconferentie dat dat niet betekent dat dan meteen het stroomnet in de hele stad is hersteld.

Eerst moet het elektriciteitsbedrijf beschadigde masten en hoogspanningslijnen herstellen:

Volgens Cantrell zullen inwoners van New Orleans de komende dagen weliswaar verbetering zien, maar zijn de problemen niet meteen opgelost. Wat niet meehelpt is dat het momenteel drukkend warm is in de stad, met temperaturen rond de 30 graden. "We weten dat het heet is", zei de burgemeester daarover. "We weten dat we geen stroom hebben en de elektriciteit herstellen blijft een prioriteit."

Vanwege de warmte kunnen inwoners van New Orleans vanaf vandaag terecht bij drive thru-distributielocaties voor ijs, water en voedsel, maakte Cantrell bekend. Verder komen er op meerdere plaatsen in de stad gekoelde ruimtes waar mensen ook kunnen eten.

Dodental staat op vier

Orkaan Ida kwam zondag aan land in de zuidelijke staat Louisiana, waarvan New Orleans de grootste stad is. Het National Hurricane Center (NHC) had de orkaan in categorie 4 geplaatst, de op een na zwaarste categorie voor orkanen. De storm, met windsnelheden tot 240 kilometer per uur, verwoestte gebouwen en legde het elektriciteitsnetwerk plat.

Voor zover bekend zijn er vier doden gevallen door Ida. In de staat Mississippi kwamen twee mensen om het leven toen hun auto in een gat terechtkwam dat was ontstaan nadat een stuk snelweg was verzakt door stortregens.

In de plaats Slidell in Louisiana stierf een 71-jarige man toen hij in overstroomd gebied werd aangevallen door een alligator. Natuurbeschermers waarschuwen voor alligators, beren, slangen en wilde zwijnen die in de nasleep van de orkaan op zoek zijn naar voedsel.

Gouverneur Edwards van Louisiana zegt dat hij er rekening mee houdt dat het dodental verder oploopt.

Enkele honderden inwoners van Louisiana zijn in de nasleep van de orkaan gered:

Ondertussen zitten honderdduizenden inwoners van de staat zonder elektriciteit. Op sommige plekken is ook een tekort aan drinkwater, doordat enkele waterzuiveringsinstallaties zijn overstroomd of zijn getroffen door stroomuitval.

Volgens de gouverneur werken zo'n 25.000 technici aan het herstel van het elektriciteitsnetwerk. Het kan nog wel een paar dagen duren voordat mensen in het grootste deel van Louisiana weer stroom hebben. Buiten de steden kan het zelfs nog weken duren voordat de vitale infrastructuur is hersteld.

Waterkeringen

Ida was een testcase voor de nieuwe waterkeringen van New Orleans, die mede door het Nederlandse ingenieursbedrijf Arcadis zijn ontwikkeld na de verwoestende orkaan Katrina in 2005. Volgens gouverneur Edwards heeft geen enkele kering rond New Orleans het begeven. "Als we naar iets positiefs zoeken, en dat is vandaag best moeilijk, dan is het dat ons systeem met stormvloedkeringen het extreem goed heeft gehouden", zei hij.

STER reclame