AFP
NOS Nieuws

Veel schade door orkaan Ida, maar waterkering heeft het gehouden

Een dag nadat orkaan Ida aan land kwam in de Amerikaanse staat Louisiana, wordt de schade opgenomen. Gebouwen zijn verwoest en het kan weken duren voordat huishoudens rondom de stad New Orleans weer stroom hebben. Winkels, bedrijven en scholen blijven voorlopig dicht. Maar zoveel water als er na orkaan Katrina in 2005 door de straten spoelde, dat is de stad bespaard gebleven.

Het is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers er zijn gevallen door de orkaan. Officieel staat het dodental op één, maar gouverneur Edwards houdt rekening met veel meer slachtoffers. Hij roept mensen die geëvacueerd zijn op om nog niet naar huis terug te keren. "Totdat je een teken hebt gekregen dat dat veilig kan."

Ida kwam gisteravond aan land in Louisiana als een van de krachtigste orkanen ooit gemeten op het Amerikaanse vasteland, met windsnelheden van zo'n 230 kilometer per uur. Het National Hurricane Center (NHC) classificeerde Ida als een orkaan van categorie 4, de een na zwaarste categorie.

Weken zonder stroom

Dat de schade groot is, zag ook correspondent Lucas Waagmeester in het getroffen gebied. "Onderweg zagen we veel schade en het waait ook nog steeds behoorlijk. De felle wind heeft het elektriciteitsnetwerk in de regio weggevaagd. De hulpdiensten en ook een miljoen huishoudens zitten daardoor zonder stroom."

Omdat er nog stroom staat op de omgewaaide elektriciteitsmasten, bestaat het risico dat mensen geëlektrocuteerd worden.

Volgens gouverneur Edwards van Louisiana hebben de stormvloedkeringen het goed gehouden:

'Geen enkele stormvloedkering heeft het echt begeven'

Veel gebouwen zijn verwoest, waaronder vier ziekenhuizen. Ook zijn wegen beschadigd, waardoor het reddingswerk bemoeilijkt wordt.

Het elektriciteitsbedrijf zegt dat het zeker nog vier tot vijf dagen kan duren voordat mensen in het grootste deel van Louisiana weer stroom hebben. Buiten de steden kan het nog weken duren voordat de vitale infrastructuur weer is opgebouwd.

Eerste echte test

Maar, zegt de gouverneur in een toespraak; de schade valt relatief mee. Dat heeft de stad te danken aan de waterkeringen rondom New Orleans. Na de overstromingen door orkaan Katrina in 2005 werd dit systeem aangelegd om de stad te beschermen tegen vloedgolven. Orkaan Ida was de eerste echte test voor de waterkeringen in New Orleans.

Arcadis
De Inner Harbor Navigation Canal Lake Borgne Surge Barrier, een stormvloedkering van drie kilometer lang

Piet Dircke, directeur watermanagement van het Nederlandse ingenieursbedrijf Arcadis, was nauw betrokken bij de aanleg van de waterkering. "De stad hield de afgelopen uren zijn adem in, maar alle keringen hebben het gehouden. Er is bijna geen schade en alle pompen hebben gewerkt. Ik ben opgelucht en trots."

Het systeem is bestand tegen golven van zeven meter hoog. "Met golven van vier meter is het water daar op de meeste plekken ruim onder gebleven", zegt Dircke. Er staat op plekken nog steeds een laag water in de straat, maar lang niet zo hoog als in 2005. "Toen zijn er mensen verdronken op hun zolder. Dat is nu echt wel een ander verhaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl