Reuters
NOS NieuwsAangepast

'Extreem gevaarlijke' orkaan Ida bereikt zuidkust VS

Orkaan Ida is in de Amerikaanse staat Louisiana aan land gekomen. Tienduizenden Amerikanen waren al op de vlucht geslagen voor wat het National Hurricane Center (NHC) een "extreem gevaarlijke" orkaan noemt.

Volgens het NHC worden er momenteel windsnelheden van maximaal 240 kilometer per uur gemeten. Ida geldt daardoor in de Verenigde Staten als een van de zwaarste orkanen in de afgelopen 150 jaar op het moment van het aan land gaan. Het NHC classificeert Ida als een categorie 4-orkaan, van de in totaal 5 categorieën.

De Amerikaanse president Biden noemt de orkaan vanavond ook "levensgevaarlijk". De orkaan kan daarnaast voor "immense verwoesting" zorgen, onder meer door stroomuitval die weken kan aanhouden, zegt Biden.

Dit zijn de eerste beelden uit het rampgebied:

Orkaan Ida komt aan land in de Verenigde Staten

In de kustgebieden in Louisiana geldt een evacuatiebevel. Tientallen booreilanden in de Golf van Mexico zijn ontruimd en de helft van de olie- en gasproductie in de regio is stilgezet.

De orkaan vormt mogelijk een bedreiging voor New Orleans, de stad in Louisiana die in 2005 zeer zwaar werd getroffen door de orkaan Katrina. Ruim 1800 mensen verloren toen het leven.

Zo ziet het oog van orkaan Ida eruit:

Vliegtuig in oog van orkaan Ida

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl