Mensen maken zich uit de voeten voor orkaan Ida
NOS NieuwsAangepast

Tienduizenden mensen in de VS op de vlucht voor orkaan Ida

Tienduizenden Amerikanen zijn op de vlucht geslagen vanwege de naderende orkaan Ida. Die ligt nu boven de Golf van Mexico, maar komt naar verwachting komende nacht (Nederlandse tijd) in Louisiana aan land. Er worden windstoten van 220 kilometer per uur verwacht.

Voor de kustgebieden van Louisiana geldt een bevel tot evacuatie. Ook vakantiegangers proberen weg te komen, wat leidt tot lange files op de snelwegen landinwaarts.

Sommige Amerikanen trekken nog snel weg, anderen kiezen ervoor de storm af te wachten:

Louisiana zet zich schrap voor zware orkaan, exact 16 jaar na Katrina

Volgens het Amerikaanse Nationaal Orkaancentrum is Ida inmiddels uitgegroeid tot een categorie 4-orkaan (van in totaal 5). De orkaan neemt boven het warme water van de Golf van Mexico snel in kracht toe. Ida zal gepaard gaan met windstoten, stortbuien en overstromingen aan de kust, is de verwachting. Het water zou tijdelijk met 3 tot 4,5 meter kunnen stijgen.

President Joe Biden spreekt bij een virtuele bijeenkomst ter voorbereiding op Ida

Ziekenhuizen worden niet geëvacueerd door een toestroom van coronapatiënten. Zij kunnen door het hoge aantal coronapatiënten in Louisiana en aangrenzende staten niet elders ondergebracht worden.

"We hebben met ziekenhuizen gesproken om ervoor te zorgen dat hun generatoren werken en dat ze veel meer water voorhanden hebben dan normaal. Ook moeten er voldoende beschermingsmiddelen zijn", zei gouverneur John Bel Edwards van Louisiana. De orkaan kan tot stroomonderbrekingen leiden, die voor ziekenhuizen - ondanks noodgeneratoren - een groot gevaar kunnen vormen.

Meer dan 80 booreilanden in de Golf van Mexico zijn geëvacueerd en de helft van de olie- en gasproductie in de regio is stopgezet.

'Heviger dan Katrina'

Sommige experts denken dat Ida zwaarder wordt dan Katrina. Die orkaan verwoestte in 2005 een groot deel van New Orleans, vandaag precies 16 jaar geleden. 80 procent van de stad stond toen onder water en meer dan 1800 mensen overleefden de orkaan niet.

Edwards waarschuwde zaterdag dat de orkaan mogelijk de zwaarste is die Louisiana treft sinds 1850. Meteorologen "zijn zeer zeker over het huidige traject en de intensiteit zoals voorspeld is voor orkaan Ida. En je hoort ze niet vaak met dergelijke zekerheid praten", aldus Edwards tegen verslaggevers.

President Biden heeft hulp toegezegd aan staten die te maken krijgen met het natuurgeweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl