NOS NieuwsAangepast

'Dodental orkaan Ida loopt zeker op, herstel kan maanden duren'

Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel slachtoffers orkaan Ida in de Amerikaanse staat Louisiana heeft geëist. Officieel staat het dodental nog op één, maar gouverneur Edwards houdt rekening met veel meer slachtoffers. Hij zegt dat de situatie "catastrofaal" is.

Ida kwam gisteravond aan land in Louisiana als een van de krachtigste orkanen ooit gemeten op het Amerikaanse vasteland, met windsnelheden van zo'n 230 kilometer per uur. Het National Hurricane Center (NHC) classificeerde Ida als een orkaan van categorie 4, de een na zwaarste categorie.

Inwoners van New Orleans maken een dag na de orkaan de schade op:

Een dag na orkaan Ida in New Orleans: 'Het was best wel heftig'

Grote gebieden zijn overstroomd en in de plaats Alliance is een dijk doorgebroken. Reddingswerkers proberen met honderden bootjes bewoners van getroffen huizen te bereiken. Ook zijn helikopters ingezet.

Veel gebouwen zijn verwoest, waaronder vier ziekenhuizen. Ook zijn wegen beschadigd, waardoor het reddingswerk bemoeilijkt wordt.

In het grootste deel van Louisiana zitten mensen zonder elektriciteit doordat masten zijn omgewaaid en ook zijn waterleidingen geknapt. Verder zijn veel telefoonverbindingen uitgevallen, waardoor mensen niet kunnen bellen met het alarmnummer.

De omgewaaide elektriciteitsmasten veroorzaken levensgevaarlijke situaties. Er staat nog stroom op de kabels, waardoor mensen geëlektrocuteerd kunnen worden.

Biden belooft hulp

Een woordvoerder van het belangrijkste energiebedrijf zegt dat de omvang van de schade de komende dagen in kaart wordt gebracht. Pas daarna wordt duidelijk hoelang het duurt voordat iedereen in Louisiana weer elektriciteit heeft.

Het herstellen van de schade aan gebouwen en infrastructuur gaat sowieso lang duren. Gouverneur Edwards houdt rekening met "mogelijk enkele maanden".

President Biden heeft in een videogesprek met Edwards en andere bestuurders gezegd dat de federale overheid te hulp schiet. "Ik wil benadrukken dat jullie alle hulp zullen krijgen die jullie nodig hebben", zei Biden. Ook de private elektriciteitsmaatschappijen zullen volgens hem worden geholpen, zodat de getroffen gebieden weer zo snel mogelijk kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl