Max Verstappen op het podium in Spa-Francorchamps AFP
F1 Zandvoort

Max Verstappen is onder barre en natte omstandigheden uitgeroepen tot winnaar van de verkorte en uitgestelde Grand Prix van België. Na een zomervakantie van vier weken werd de coureur van Red Bull na vier rondjes rijden winnaar van de eerste race van de tweede seizoenshelft in de Formule 1.

Het was een wedstrijd die halve punten opleverde, bijna drie uur later dan gepland begon en de boeken inging als de kortste Formule 1-race ooit.

Slecht zicht

Uit vrees voor chaotische taferelen en crashes werd de start in België steeds uitgesteld vanwege de regen. Na een half uur mochten de coureurs de baan op voor een formation lap, maar na drie rondjes op het kletsnatte circuit werd de startprocedure toch afgebroken. Diverse coureurs klaagden over het slechte zicht vanwege het opspattende water.

Op het circuit van Spa-Francorchamps, dat dit weekend zijn honderdste verjaardag vierde met 75.000 overwegend Nederlandse fans, ging de race uiteindelijk pas om 18.20 uur van start.

Max Verstappen achter de safetycar op het circuit in België Red Bull Content Pool

Voor één coureur was de uitgestelde start een zege. Sergio Pérez, teamgenoot van Verstappen, reed tijdens het verkenningsrondje in de bandenstapel en door het oponthoud kregen de monteurs van Red Bull Racing de gelegenheid om de gecrashte wagen weer op te knappen. Hij kreeg van de wedstrijdleiding dispensatie om alsnog mee te doen.

Verstappen, die zaterdag zijn eerste poleposition in België veroverde en zijn negende poleposition in zijn loopbaan, mocht vanuit de pitstraat als eerste achter de safetycar de baan op.

Officiële uitslag

In de stromende regen en met ontzettend slecht zicht door het opspattende water, werd na vier rondjes toch weer afgevlagd, waardoor in ieder geval een officiële uitslag kon worden opgemaakt. Volgens de reglementen van de Formule 1 moesten minimaal twee ronden worden gereden om een officiële uitslag te kunnen maken.

Die uitslag leverde Verstappen uiteindelijk 12,5 punten op in de WK-stand, waardoor hij nu drie punten achterstand heeft op wereldkampioen Lewis Hamilton. De Mercedes-coureur kreeg 7,5 punten dankzij P3. George Russell, die verraste in de kwalificatie met een uitstekende tweede plaats, stond voor het eerst op het Formule 1-podium.

Verstappen bouwde voor de zomerstop aan een aardige voorsprong op wereldkampioen Hamilton, maar door een crash in Groot-Brittannië en een negende plaats in Hongarije verloor Verstappen de leiding aan de Mercedes-coureur. Hij moest bij de start op Spa-Francorchamps acht punten goedmaken op Hamilton.

Het Formule 1-circus verhuist deze week naar Nederland. Aankomend weekend wordt op het circuit van Zandvoort, met volgens de voorspellingen in ieder geval betere weeromstandigheden dan in België, de GP van Nederland gereden.

Uitslag van de Grand Prix van België

STER reclame