Lewis Hamilton en Max Verstappen op het podium in Spa-Francorchamps Red Bull Content Pool

Na bijna vier uur wachten en slechts vier rondjes rijden werd Max Verstappen op een kletsnat circuit van Spa-Francorchamps uitgeroepen tot winnaar van de GP van België.

Het was een wedstrijd die halve punten opleverde, bijna drie uur later begon en de boeken inging als de kortste Formule 1-race ooit. Verstappen won, omdat hij in de kwalificatie de snelste was en dus vanaf poleposition mocht vertrekken. "Die kwalificatierace was dus erg belangrijk", vertelde de Red Bull-coureur na afloop.

Kou en regen

"Het was jammer dat je geen goede rondjes kon rijden, maar de omstandigheden waren echt heel slecht", aldus Verstappen. "Je kon zo weinig zien en het bleef maar regenen. Natuurlijk, het is een overwinning, maar zo wil je niet winnen. Om 15.00 uur hadden we een betere kans, maar het zicht was zelfs toen al niet goed."

Verstappen droeg na afloop zijn overwinning op aan de 75.000 overwegend Nederlandse fans die uren in de regen naast het circuit zaten te wachten. "De fans zijn de grootste winnaars van vandaag", aldus Verstappen. "Ze stonden de hele dag in de kou en regen. Complimenten voor de fans."

Formule 1-fans zitten langs de kant van het circuit van Spa-Francorchamps Getty Images

Ook George Russell, die dankzij een uitstekende kwalificatierace voor het eerst op een Formule 1-podium stond, en wereldkampioen Lewis Hamilton bedankten alle fans in België. "Ik wil ook sorry zeggen tegen de fans voor de regen", vertelde Russell. "Het feit dat ze op de tribunes zijn gebleven, is echt geweldig."

Ogen dicht

Russell: "Er was echt te veel water om te kunnen racen. Ik kon Max niet eens zien en dan was het nog spannender of de auto's achter mij wel iets konden zien. Het was gewoon onmogelijk. Het voelde alsof je met je ogen dicht moest rijden."

"Je kon nog geen vijf meter vooruit kijken", aldus Hamilton, die met 202,5 punten nog wel aan de leiding gaat in de WK-stand. "Jammer, want ik wilde echt racen vandaag. Het is echt super dat de fans toch zijn gebleven."

Max Verstappen in actie op het kletsnatte circuit van Spa-Francorchamps ANP

Hamilton werd uiteindelijk derde en heeft een voorsprong van drie punten op Verstappen. "Niemand kan er iets aan doen, maar het was voor iedereen wel duidelijk dat het weer niet beter zou worden", vertelde de regerend wereldkampioen. "Het is vooral spijtig voor de fans. Die mensen waren fantastisch. Ik mag aannemen dat zij hun geld terugkrijgen."

Christian Horner, teambaas van Verstappen bij Red Bull Racing, was ook onder de indruk van de tienduizenden toeschouwers die uren moesten wachten voor slechts vier rondjes. "Respect. Er is echt geprobeerd om alsnog te kunnen racen. Voor Max waren de omstandigheden nog het beste, omdat hij vooraan reed. Iedereen achter hem kon werkelijk niets zien door het opspattende water."

NOS

STER reclame