Max Verstappen pakt polepositie in België EPA

Zijn eerste polepositie in België. Max Verstappen glom van trots na zijn indrukwekkende optreden voor tienduizenden natgeregende landgenoten in de kwalificatie voor de Grand Prix van België. "Het was tricky met die al regen", gaf de Red Bull-coureur toe na de spannende ontknoping van een kwalificatie met hindernissen op het uitdagende circuit van Spa-Francorchamps. "Dit is een mooie pole, maar het is belangrijker om het zondag af te maken en de WK-leiding te heroveren."

Verstappen is een erkend regenrijder, maar de omstandigheden op Spa-Francorchamps waren zaterdag uitermate lastig. De kwalificatie werd in eerste instantie uitgesteld en kwam later lang stil te liggen door een crash van Lando Norris. De regen kwam en ging en maakte het lastig de juiste strategie te vinden. "Spa-Francorchamps is een geweldig circuit om te rijden, maar erg uitdagend als het regent", legde Verstappen uit.

Timing

Volgens de Nederlander, die in de laatste training de snelste was, kostte het moeite de auto op de baan te houden. "De bandenstrategie was ingewikkeld. Alles draaide om timing; op het juiste moment naar de juiste band wisselen. De lange pauze na de crash van Lando Norris was vervelend en weer extra uitdagend. Je weet dan niet hoe de baan erbij ligt en hoe glad het is", keek hij terug op de uitputtende middag.

Verstappen drukte met zijn laatste kwalificatierondje de verrassende George Russell naar de tweede plaats. De Brit en het team van Williams, dat al jarenlang een zeer beperkte rol speelt in de Formule 1, konden amper geloven dat zijn naam op de tweede plaats stond, nog voor wereldkampioen Lewis Hamilton.

"Ik had niets te verliezen", gaf de Brit aan. "Ik heb alles in de motor op vol vermogen gezet en ben ervoor gegaan. De toptien is al boven onze stand en dan word ik tweede", glunderde Russelll, die vorig jaar als invaller van Lewis Hamilton bij Mercedes bij de Grand Prix van Sakhir ook als eens van P2 vertrok bij een Formule 1-race.

Verbijstering

"Ik ben verbijsterd over dit resultaat, kan het amper geloven. Alles draait echter om zondag, de race. Dan moet ik dit zien te verzilveren", keek Russell al vooruit. "Het was een geweldig rondje in extreem lastige omstandigheden. Natuurlijk ga ik zondag proberen Max voorbij te steken in de eerste bocht. Als er een gaatje is, pers ik de Williams ertussen."

Volgens teambaas Christian Horner van Red Bull was het zaterdag een kwestie van overleven in de Ardennen. "Het was voortdurend reageren op de omstandigheden. Het moest voor Max in de laatste ronde gebeuren. Hij maakte het fantastisch af."

STER reclame