Max Verstappen in actie tijdens de derde training voor de GP van België
NOS Sport

Verstappen in natte kwalificatie naar polepositie in België

Max Verstappen begint vanaf polepositie aan de tweede seizoenshelft in de Formule 1. De Nederlander van Red Bull start zondag van de eerste positie in de Grand Prix van België. Op het circuit van Spa-Francorchamps troefde Verstappen zaterdag iedereen af in de kwalificatie, die door flinke regenval en een crash van Lando Norris (McLaren) veel vertraging opliep.

De start van de kwalificatie werd wegens de regenval 12 minuten uitgesteld en het derde, beslissende deel afgebroken na een zware crash van McLaren-coureur Lando Norris, die in de eerste twee sessies een ijzersterke indruk had gemaakt onder de regenomstandigheden,

Voor Verstappen is het zijn negende polepositie in zijn loopbaan. Naast hem op de eerste startrij staat verrassend Williams-coureur George Russell. Wereldkampioen en WK-leider Lewis Hamilton kwam niet verder dan de derde plaats. "Mooi om na de zomer zo aan de tweede seizoenshelft te beginnen", zei Verstappen na een lange, uitputtende middag.

Max Verstappen pakt polepositie in België

Kort voor de start van de kwalificatie kwam de regen nog met bakken uit de hemel. De wedstrijdleiding stelde de kwalificatie twaalf minuten uit, waarna de meeste teams de regenbanden op de bolides monteerden. Al snel in de eerste kwalificatiesessie werden op de opdrogende baan de regenbanden vervangen door intermediates.

Norris

Lando Norris (McLaren) ging het beste met de omstandigheden om en troefde Verstappen en Hamilton ruimschoots af. Verstappens teamgenoot Sergio Pérez reed naar de vierde tijd. Antonio Giovinazzi, Yuki Tsunoda, Mick Schumacher, Kimi Räikkönen en Nikita Mazepin waren de eerste afvallers.

De vijftien overgebleven coureurs begonnen aan Q2 in de wetenschap dat er meer regen zat aan te komen en dat ze misschien weinig tijd hadden om op de intermediates een redelijk snelle tijd neer te zetten. De lucht bleef dreigend, maar de druppels bleven weg. Verstappen was in de beginfase al snel, maar zag in de slotfase een aantal coureurs passeren.

Het Mercedes-duo Hamilton en Bottas liet het in Q2 op hun laatste rondje aankomen om zich te plaatsen voor het slotstuk van de kwalificatie. Beiden waren buiten de top-10 beland, maar herstelden zich zonder problemen op een setje nieuwe intermediates.

Norris bleek opnieuw de snelste, op korte afstand gevolgd door Hamilton en Bottas, die zondag nog een gridstraf van vijf plekken moet ondergaan. Verstappen was de nummer vijf. Voor de Ferrari-coureurs Charles Leclerc en Carlos Sainz was de tweede sessie verrassend het eindpunt.

Regen

In de beslissende kwalificatiereeks regende het weer feller. Sebastian Vettel riep al snel dat de sessie afgebroken moest worden, omdat er veel water op de baan stond. "Veel aquaplaning", riep hij over de radio.

Zijn voorgevoel klopte. Lando Norris probeerde het toch, maar bovenop de Raidillon ging het mis. De kanshebber op pole schoof van de baan, van de McLaren bleef weinig over. De sessie werd direct gestopt. Norris kwam er goed vanaf.

Russell verrast iedereen

Na een oponthoud van 40 minuten ging het sein op groen. Verstappen besloot op intermediates de strijd om pole aan te gaan. George Russell verraste iedereen met een geweldige slotronde die hem even op polepositie bracht. Zijn tijd (2.00,086) bleef overeind toen Hamilton start/finish passeerde. De Brit gaf 0,013 seconde toe.

Daarna was het wachten op Verstappen. De Nederlander liet zijn klasse weer zien. Als enige dook hij onder de grens van twee minuten: 1.59,765. In de pitbox van Red Bull was het feest, maar ook de duizenden Nederlandse bezoekers op het circuit gingen uit hun dak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl