Max Verstappen
NOS Sport

Ocon wint krankzinnige GP Hongarije, Verstappen verliest WK-leiding aan Hamilton

De Fransman Esteban Ocon heeft zondag voor een daverende verrassing gezorgd door de Grand Prix van Hongarije op zijn naam te schrijven. Voor Max Verstappen was het een slechte dag, want hij werd mede door een botsing aan de start gepasseerd door Lewis Hamilton in het WK-klassement.

Sebastian Vettel eindigde als tweede, maar werd ruim na de race gediskwalificeerd, waardoor Lewis Hamilton (tweede) en Carlos Sainz (derde) het podium compleet maakten na de tumultueuze race op Hungaroring. Voor Ocon was het zijn eerste overwinning in de Formule 1, de rijder van het Alpine F1 Team stond tot zondag nog maar één keer eerder op het podium.

Chaotische start

De GP in Hongarije kende een zeer chaotische start. Valtteri Bottas, teamgenoot van Lewis Hamilton, botste na een slechte start achter op de auto van Lando Norris. Door de kettingreactie die daardoor ontstond werd onder anderen Verstappen flink geraakt. Sergio Pérez (Red Bull), Bottas (Mercedes), Charles Leclerc (Ferrari) en Lance Stroll staakten de strijd vanwege de opgelopen schade.

De race werd tijdelijk stilgelegd vanwege te veel puin op het parcours. Na de hervatting kon Verstappen ondanks veel schade aan zijn auto de race voortzetten vanaf plek dertien.

Bij de herstart maakten Mercedes en Hamilton, die van poleposition startte, een merkwaardige keuze. Omdat de baan inmiddels was opgedroogd namen alle teams de beslissing om een stop te gebruiken om de banden te wisselen, alleen Hamilton besloot anders.

'Ben ik laatste?'

De Brit hervatte de race in zijn eentje en koos een ronde later om alsnog naar binnen te gaan. Hierdoor verloor hij zoveel tijd dat hij op de veertiende en laatste plaats kwam te rijden. "Ben ik laatste?", zei de verbaasde Hamilton over de boordradio.

De nummers één en twee van het klassement moesten dus vanuit het achterveld naar voren zien te rijden. Verstappen kon zich uiteindelijk niet mengen in de strijd om de bovenste plaatsen omdat zijn auto te veel schade had opgelopen tijdens de start. Hij eindigde in een voor hem anonieme race uiteindelijk als negende en pakt slechts twee punten.

Hamilton ondernam daarentegen wel een indrukwekkende inhaalrace. Hij reed al snel naar de vijfde plek, maar kreeg toen te maken met Fernando Alonso, de teamgenoot van winnaar Ocon. In een heerlijk gevecht passeerde Hamilton de Spanjaard pas vijf ronden voor het einde.

Vervolgens moest ook Sainz geloven aan de jacht van Hamilton. De Spanjaard kon zijn positie door zijn slechte banden nauwelijks verdedigen en zag Lewis Hamilton snel voorbijgaan.

Esteban Ocon viert zijn overwinning

Daar stopte de inhaalrace van Hamilton. De Brit eindigde als derde achter Ocon en Vettel en schoof na de diskwalificatie van Vettel zelfs door naar de tweede plaats. Hij passeert daarmee Verstappen in het WK-klassement. Pierre Gasly verdiende een punt met de snelste ronde.

De Formule 1 gaat na een zomerstop van vier weken verder op 29 augustus met de Grote Prijs van België. Een week later is de GP van Nederland op het circuit van Zandvoort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl