Gevechten tussen Afghaanse troepen en Taliban in Kunduz, vorige maand
NOS NieuwsAangepast

Taliban nemen Afghaanse stad Kunduz in, grootste verovering tot nu toe

Talibanstrijders veroveren in hoog tempo terrein op het Afghaanse regeringsleger. Internationale media melden op basis van lokale functionarissen dat de extremistische islamitische beweging Kunduz in handen heeft. De Taliban zelf claimen alle belangrijke gebouwen in de stad in handen te hebben.

Het is de derde provinciehoofdstad in 48 uur die wordt veroverd door de Taliban. Vrijdag werd de zuidelijke provinciehoofdstad Zaranj veroverd, gisteren volgde Sjeberghan in het noorden. Ook de noordelijke provinciestad Sar-e Pol zou inmiddels zijn ingenomen, melden persbureau AFP en DPA.

Op foto's valt te zien dat Talibanstrijders door het centrum van Kunduz lopen. Afghaanse regeringstroepen zouden zich grotendeels hebben teruggetrokken naar het nabijgelegen vliegveld. Het ministerie van Defensie ontkent dat de stad volledig is veroverd; speciale commando's zouden bezig zijn met een operatie om de Taliban weer uit te stad te verdrijven.

Op deze beelden is te zien dat er een grote brand woedt:

Een bewoner van de stad spreekt van "een totale chaos". Het is onduidelijk hoeveel doden en gewonden er zijn gevallen.

Het Afghaanse ministerie van Defensie meldt dat in de afgelopen 24 uur 572 Talibanstrijders zijn gedood bij gevechten in onder meer Kunduz, Uruzgan en Kandahar. Ook zijn er 309 militanten gewond geraakt.

Het Nederlandse leger was jarenlang actief in de provincie Kunduz. Van 2011 tot 2013 werden agenten ondersteund met een opleiding. Kort daarna, in 2015, wisten Talibanstrijders het Afghaanse regeringsleger alweer uit de stad te verjagen. Na een tegenaanval, ondersteund door de Amerikaanse luchtmacht, verlieten zij de stad weer.

Zo zagen de Nederlandse missies in Afghanistan eruit. Twintig jaar, in precies vier minuten:

Van Kabul tot Kunduz: 20 jaar Nederlandse militairen in Afghanistan

De Nederlandse ambassade heeft Nederlanders in Afghanistan opgeroepen zo snel mogelijk te verlaten. Zij kunnen vanwege de verslechterde veiligheidstoestand niet worden geëvacueerd.

Steeds meer steden veroverd

Sinds westerse NAVO-landen hun troepen terugtrekken uit Afghanistan is de islamitische Talibanbeweging bezig met een opmars in het land. Het Afghaanse leger lijkt niet bestand tegen de Talibanstrijders.

De afgelopen weken zijn belangrijke controleposten overgenomen. De situatie op de grond is diffuus, maar volgens waarnemers hebben Talibanstrijders inmiddels de helft van het grondgebied in handen. Tot dusverre zijn strijders van de Taliban vooral machtig op het Afghaanse platteland, maar sinds twee weken wordt er hevig gevochten om cruciale steden.

Hoofdstad Kabul werd de afgelopen dagen opgeschrikt door gerichte aanslagen op regeringslieden. Woensdag ontplofte een bom in de zwaar beveiligde wijk Sherpur, nabij het huis van de minister van Defensie. Vrijdag werd het hoofd communicatie van de Afghaanse regering doodgeschoten. Gisteren werd een luchtmachtpiloot gedood bij een bomaanslag.

Sinds vorig jaar worden in Qatar vredesbesprekingen gevoerd tussen vertegenwoordigers van de Taliban en de Afghaanse regering. Die gesprekken hadden tot nu toe weinig resultaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl