Timanovskaja staat met haar bagage bij de Poolse ambassade in Tokio AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken noemt het terugroepen van atlete Kristina Timanovskaja door de Wit-Russische autoriteiten op Twitter "een nieuwe daad van transnationale repressie" van president Loekasjenko.

Blinken schrijft dat Timanovskaja de Spelen moest verlaten, "simpelweg omdat ze haar vrijheid van meningsuiting gebruikte". De actie is volgens hem daarom een "schending van de olympische gedachte en een belediging van grondrechten, die niet kan worden getolereerd".

Timanovskaja werd zondag tegen haar wil naar het vliegveld van Tokio gebracht om terug naar huis te vliegen. De sprintster zei dat ze uit het team was gezet, nadat ze op Instagram kritiek had geuit op haar coaches.

Ze werd naar eigen zeggen naar het vliegveld gebracht samen met een lid van de Wit-Russische delegatie en een psycholoog. De hoofdcoach had tegen haar gezegd dat ze op "bevel van boven" moest vertrekken. Op de luchthaven van Tokio riep ze de hulp van de Japanse politie in.

Humanitair visum

Gisteren liep ze de ambassade van Polen in Tokio binnen, waar ze een humanitair visum kreeg. Volgens de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Motegi zit Timanovskaja momenteel in "veilige omstandigheden". In een persconferentie zei hij desgevraagd dat de Japanse autoriteiten met andere "relevante partijen" haar veilig proberen te houden.

Mark Adams, woordvoerder van internationale sportkoepel IOC, onderschreef die woorden in een andere persconferentie. De sportkoepel had gisteren nog twee keer met haar gesproken, zei hij. Verder is het IOC een eigen onderzoek gestart en Adams zei dat hij vandaag informatie verwacht te ontvangen vanuit Wit-Rusland. "We moeten eerst de feiten op een rij hebben, voordat we actie kunnen ondernemen", zei hij.

Vliegticket

Timanovskaja zou inmiddels een vliegticket hebben gekocht om op 4 augustus naar Warschau te reizen, liet de organisatie Wit-Russische Stichting voor Sportsolidariteit eerder al weten aan persbureau AP.

Het olympisch comité van Wit-Rusland, dat wordt geleid door de zoon van de autoritaire president Loekasjenko, stelde dat Timanovskaja zou worden teruggehaald vanwege haar "emotionele en psychologische gesteldheid". Op de Wit-Russische staatstelevisie wordt haar verweten dat ze geen patriot zou zijn.

De Wit-Russische ambassade in Tokio heeft bij de Japanse autoriteiten om opheldering gevraagd over de situatie rond Timanovskaja. President Loekasjenko heeft zelf nog niet gereageerd.

STER reclame