Roman Protasevitsj EPA

De Wit-Russische journalist Roman Protasevitsj zit niet langer in de gevangenis. Hij is onder huisarrest geplaatst in een flat in Minsk, meldt de vader van de vriendin van Protasevitsj aan de BBC. De Russische ambassade bevestigt dat ook de vriendin, Sofia Sapega, naar een huurflat is overgebracht.

Sapega en Protasevitsj zaten op 23 mei in het vliegtuig dat in Wit-Rusland tot landen werd gedwongen. Het vliegtuig was onderweg van Griekenland naar Litouwen toen het werd omgeleid naar Minsk. Dat gebeurde op last van de Wit-Russische autoriteiten die het hadden over "een bommelding". Op het vliegveld werden Protasevitsj en Sapega gearresteerd en overgebracht naar de KGB-gevangenis in Minsk. De arrestaties leidden tot grote internationale verontwaardiging.

Verbetering maar geen vrijheid

De stiefvader van Sapega zegt tegen de BBC dat zijn dochter waarschijnlijk al twee tot drie dagen in een flat in Wit-Rusland zit. Het nieuws kwam voor hem als een verrassing, omdat de families vrijwel geen informatie krijgen van de autoriteiten. "Het is moeilijk om commentaar te geven, omdat we niet weten welk politieke spel er wordt gespeeld."

De woordvoerder van de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, zegt dat het huisarrest een verbetering is ten opzichte van de gevangenis waar Sapega en Protasevitsj vastzaten, maar dat er geen sprake is van vrijheid. De autoriteiten hebben de aanklachten niet laten vallen. "Het is een ander type gevangenis, de KGB-beveiligers zijn in dezelfde ruimte als hij", schrijft de woordvoerder op Twitter. Ook vreest de oppositie dat Sapega en Protasevitsj worden ingezet bij onderhandelingen met de EU over de ingestelde sancties.

Voor zijn arrestatie zei Protasevitsj dat hij vreesde voor een mogelijke doodstraf omdat hij op een Wit-Russische terrorismelijst zou staan. De journalist heeft openlijk kritiek op het regime van Aleksander Loekasjenko, en is de oprichter van het Telegram-kanaal Nexta.

Het kanaal van Protasevitsj speelde een belangrijke rol in de berichtgeving over de grootschalige protesten tegen Loekasjenko afgelopen jaar. Sapega en Protasevitsj zijn opgepakt omdat ze door Wit-Rusland worden verdacht van het aanzetten tot haat en onrust en het organiseren van en het meedoen aan ongeregeldheden. Beiden kunnen zo'n 12 tot 15 jaar gevangenisstraf krijgen.

Nieuwsuur sprak met familieleden van gedetineerden in Wit-Rusland, om erachter te komen hoe het hun geliefden in de gevangenis vergaat. Let op, de beelden en verhalen kunnen als schokkend worden ervaren:

STER reclame