Sofia Sapega bij een museumbezoek in Zweden in 2019 Reuters

Sofia Sapega, de Russische vriendin van de Wit-Russische journalist Protasevitsj, schrijft in een brief aan haar moeder vanuit haar cel in Wit-Rusland dat ze "het niet opgeeft" en "volhoudt". In de brief, die met de BBC is gedeeld, verzekert ze haar moeder dat "aan alles een eind komt, ook aan deze tegenslag".

De 23-jarige Sapega en Protasevitsj zaten op 23 mei in het vliegtuig dat in Wit-Rusland tot landen werd gedwongen, naar later duidelijk werd om Protasevitsj te kunnen arresteren. Ook Sapega werd aangehouden en ook zij zit nog altijd vast.

In de brief waar "KGB-gevangenis" boven staat, schrijft ze dat ze gekweld wordt door de gedachten aan wat ze mist, waaronder het halen van haar master. "Ik had vandaag mijn afstudeerscriptie moeten verdedigen en in de avond met Roman naar een restaurant moeten gaan om champagne te drinken." In plaats daarvan drinkt ze thee en eet ze een biscuit, alleen in haar cel, schrijft de BBC.

Een foto uit de video met Sapega waarin ze toegeeft voor het Telegram-kanaal van haar vriend te hebben gewerkt. Reuters

Het is nog onduidelijk waarom Sapega precies wordt vastgehouden. In een video die eerder opdook, 'bekent' ze dat ze voor een Telegramkanaal van haar vriend heeft gewerkt. Daarin werden privéadressen van leden van de ordetroepen van Loekasjenko gepubliceerd.

In de brief vraagt ze haar moeder om Protasevitsj niet de schuld te geven van wat haar is overkomen. Ze zegt dat hij alles heeft gedaan om haar te beschermen. "Hij zal het moeilijk hebben, ik hoop dat hij ermee om kan gaan."

Nieuwsuur sprak met familieleden van gedetineerden in Wit-Rusland, om erachter te komen hoe het hun geliefden in de gevangenis vergaat. Let op: de beelden en verhalen zijn schokkend. Ze geven een inkijkje in de gevangenissen van Loekasjenko:

Het is onduidelijk of ze op de hoogte is van het 'interview' dat de Wit-Russische staats-tv vorige week met hem uitzond. Hij nam daarin de verantwoordelijkheid voor "acties die de openbare orde schenden" en zei hij president Loekasjenko te respecteren, die als een "man met stalen ballen" had gereageerd op de recente onrust in het land.

Gezien de retorische draai van 180 graden is het evident dat Protasevitsj zijn woorden onder grote druk heeft uitgesproken. De Wit-Russische autoriteiten staan bekend om het publiceren van 'biechtvideo's' van gearresteerde oppositiefiguren, waarin zij spijt betuigen voor hun rol in de oppositiebeweging.

NOS op 3 legde eerder uit hoe Loekasjenko een vliegtuig liet 'kapen':

Hoe een dictator een vliegtuig 'kaapte'

STER reclame