Screenshot uit de videoverklaring van Protasevitsj
NOS NieuwsAangepast

Aangehouden Protasevitsj legt verklaring af in video, mogelijk onder dwang

Op sociale media zijn beelden opgedoken van de zondag aangehouden journalist en blogger Roman Protasevitsj. In een video gedeeld door Wit-Russische overheidskanalen erkent Protasevitsj dat hij achter de demonstraties in Wit-Rusland zit. Onduidelijk is wanneer de video is opgenomen.

De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja schrijft op Twitter dat het filmpje is opgenomen in een detentiecentrum in de hoofdstad Minsk. "Dit is hoe Roman eruitziet onder mentale en morele druk." Tichanovskaja wil dat Protasevitsj onmiddellijk wordt vrijgelaten.

Op sociale media wordt gewezen op mogelijke verwondingen op zijn voorhoofd. Op de beelden zijn vlekken in het gezicht van Protasevitsj te zien. Er wordt gesuggereerd dat de verklaring met geweld is afgedwongen.

Om deze video gaat het:

Protasevitsj legt videoverklaring af vanuit gevangenis, waarschijnlijk onder dwang

Eerder op de avond meldden Wit-Russische journalisten op basis van een verklaring van de moeder van Protasevitsj dat de blogger in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. In de video ontkent Protasevitsj dat. Hij zegt dat het goed met hem gaat en dat de veiligheidsdiensten hem goed behandelen.

Onder anderen Tadeusz Giczan, hoofdredacteur van Telegramkanaal Nexta, waarvan Protasevitsj medeoprichter is, bracht naar buiten dat de blogger in het ziekenhuis is opgenomen. De 26-jarige Wit-Rus zou hartproblemen hebben.

Het Wit-Russische ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent dat hij is opgenomen; volgens de autoriteiten zit hij in de gevangenis en kampt hij niet met gezondheidsklachten. De autoriteiten zeggen dat Protasevitsj in Minsk vastzit.

Protasevitsj zat aan boord van de Ryanair-vlucht die na een valse bommelding gedwongen werd te landen in Minsk. De bommelding was volgens Ryanair afkomstig van de Wit-Russische luchtverkeersleiding. Ryanair-topman O'Leary stelde dat aan boord agenten van de Wit-Russische geheime dienst KGB zaten. Protasevitsj werd al langere tijd gezocht en werd direct na de landing opgepakt. Aan boord van het vliegtuig werd geen bom gevonden.

EU-leiders spraken maandag hun verontwaardiging uit. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, noemt het incident volkomen onaanvaardbaar en vindt dat er sancties moeten volgen voor degenen die verantwoordelijk zijn. Bondskanselier Merkel eist dat Protasevitsj per direct wordt vrijgelaten, evenals zijn vriendin Sofia Sapega. Sapega zat ook aan boord van het vliegtuig.

Demissionair premier Rutte riep luchtvaartmaatschappij KLM op niet meer over Wit-Rusland te vliegen. De luchtvaartmaatschappij liet daarop weten voorlopig het Wit-Russische luchtruim te mijden. Midden- en Oost-Europese maatschappijen gaven eerder al aan om te zullen vliegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl