Kristina Timanovskaja loopt de Poolse ambassade binnen Reuters

De Wit-Russische atlete Kristina Timanovskaja heeft een humanitair visum gekregen van Polen. De atlete die gisteren tegen haar wil naar het vliegveld van Tokio werd gebracht om terug naar huis te vliegen, liep eerder vandaag de ambassade van Polen in de Japanse hoofdstad binnen.

"Polen zal alles doen wat nodig is om haar te helpen haar sportcarrière voort te zetten", schreef de Poolse onderminister van Buitenlandse Zaken op Twitter. "Polen staat voor solidariteit", voegde de politicus eraan toe. Het land bood haar gisteravond al een humanitair visum aan.

Bekijk hier de aankomst van de Wit-Russische bij de Poolse ambassade:

Wit-Russische atlete Timanovskaja komt bij Poolse ambassade aan

De atlete zou inmiddels een vliegticket hebben gekocht om op 4 augustus naar Warschau te reizen, zegt de organisatie Wit-Russische Stichting voor Sportsolidariteit, tegen persbureau AP. De organisatie steunt Wit-Russische sporters die worden vervolgd om hun politieke standpunten.

De keuze van Timanovskaja om naar de Poolse ambassade te gaan, is volgens correspondent Wouter Zwart een logische keuze. "Polen draagt de Wit-Russische oppositie een warm hart toe. Het is een duidelijke tegenstander van het regime. Verschillende leden van de Wit-Russische oppositie zitten daar in ballingschap en hebben een veilige haven gevonden na de dramatisch verlopen verkiezingen en de bloedig neergeslagen opstanden die daarop volgden."

De adviseur van de Wit-Russische oppositieleider Tichanovskaja schrijft op Twitter dat het regime de atlete onder druk probeert te zetten. De veiligheidsdiensten zouden een bezoek hebben gebracht aan haar oma en haar ouders in haar geboortedorp Klimavitsji.

De partner van Timanovskaja en haar kind zouden vanuit Wit-Rusland naar Oekraïne zijn gevlucht. "In de hoop dat ze snel herenigd worden. In welk land dat zal gebeuren, is nog onduidelijk", zegt Zwart.

De Wit-Russische ambassade in Tokio heeft bij de Japanse autoriteiten om opheldering gevraagd over de situatie rond Timanovskaja. De Wit-Russische president Loekasjenko heeft zelf nog niet gereageerd.

"Maar dat zal hoogstwaarschijnlijk een negatieve reactie zijn", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp vanuit Moskou. "In eerste instantie was de kritiek van Timanovskaja geen politiek verhaal, maar voornamelijk gericht op de Wit-Russische olympische organisatie. Maar door te weigeren terug te keren naar Minsk en aan te kloppen bij de Poolse ambassade wordt het de politiek in getrokken."

'Bevel van boven'

De 24-jarige atlete meldde gisteren dat ze onverwachts te horen had gekregen dat ze haar spullen moest pakken. Ze werd naar eigen zeggen naar het vliegveld gebracht samen met een lid van de Wit-Russische delegatie en een psycholoog. De hoofdcoach had tegen haar gezegd dat ze op "bevel van boven" moest vertrekken.

De sprintster zegt dat ze uit het team is gezet nadat ze op Instagram kritiek had geuit op haar coaches. Ze zou met een vlucht van Turkish Airlines naar Istanbul vliegen en daarna overstappen op een vlucht naar Wit-Rusland. Op de luchthaven van Tokio heeft ze de hulp van de Japanse politie ingeroepen. Ook het IOC is in gesprek met haar en zei eerder dat ze veilig is.

STER reclame