Kristina Tsimanoeskaja op het vliegveld
NOS NieuwsAangepast

Wit-Russische atlete afgevoerd naar vliegveld na kritiek op coach

De Wit-Russische sprintster Kristina Tsimanoeskaja is tegen haar wil naar het vliegveld van Tokio gebracht om terug naar huis te vliegen. Dat heeft de atlete via berichtendienst Telegram aan persbureau Reuters gemeld.

Volgens de 24-jarige sprintster is ze uit het team gezet nadat ze op Instagram kritiek had geuit op haar coaches.

Tsimanoeskaja zegt op het vliegveld de hulp van de Japanse politie te hebben ingeroepen, omdat ze niet terug wil naar Wit-Rusland:

Wit-Russische atlete vraagt IOC om hulp: 'Ze willen mij het land uitzetten'

Tsimanoeskaja heeft gezegd dat ze vandaag onverwachts te horen kreeg dat ze haar spullen moest pakken. Ze is naar eigen zeggen vervolgens naar het vliegveld gebracht in gezelschap van een lid van de Wit-Russische delegatie en een psycholoog. De hoofdcoach had tegen haar gezegd dat er "een bevel van boven" was gekomen dat ze moest vertrekken.

"Ze heeft gisteren op haar Instagram een heel woedend bericht gepubliceerd", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. "Zij had getraind voor de 200 meter hardlopen, maar ze moest nu ineens van het Wit-Russische comité deelnemen aan de estafette van 4x400 meter. Daar heeft ze helemaal niet voor getraind. En daar is ze in woede over uitgebarsten op Instagram."

Op de Wit-Russische televisie is de vloer met haar aangeveegd.

Correspondent Geert Groot Koerkamp

In dat bericht zegt Tsimanoeskaja dat zij, net als de vrouwen die daarvoor hadden getraind, nu moet boeten voor het falen van het Wit-Russisch olympisch comité dat niet genoeg dopingtests had om ervoor te zorgen dat de atletes tijdig naar Tokio konden vertrekken. Dat comité wordt overigens geleid door de zoon van president Loekasjenko van Wit-Rusland.

Volgens de atlete heeft de teamleiding voor haar beslist zonder overleg:

De kritiek van Tsimanoeskaja: 'Waarom moeten wij betalen voor jullie fouten?'

Haar uitbarsting is volgens Groot Koerkamp gisteren uitgebreid op de Wit-Russische televisie uitgemeten. "Wat zij heeft gedaan, gewoon haar mening uitspreken omdat ze boos is over het falen van Wit-Russische officials, is not done in een land waar gewoon geen kritiek mogelijk is op de leiding. Daarom is ook op de televisie de vloer met haar aangeveegd. Het gevolg daarvan was dus kennelijk dat de Wit-Russische autoriteiten dan maar vonden dat ze terug moest naar huis."

'Emotionele en psychische problemen'

Het Wit-Russische olympisch comité heeft in een verklaring gezegd dat Tsimanoeskaja op doktersadvies naar huis is gestuurd "vanwege haar emotionele en psychologische toestand".

Ze zou naar Istanbul vliegen en daar overstappen op een vlucht naar Wit-Rusland, maar die vlucht is zonder haar vertrokken. "Ze heeft gezegd dat ze politiek asiel wil aanvragen in een Europees land, mogelijk bij de Oostenrijkse ambassade in Tokio", zegt Groot Koerkamp.

In een videoboodschap heeft de sprintster ook het Internationaal Olympisch Comité om hulp gevraagd. Het IOC heeft om opheldering heeft gevraagd bij het Wit-Russische olympisch comité.

Een medewerker van het IOC is bij Tsimanoeskaja op het vliegveld geweest om haar bij te staan. "Ze heeft ons gezegd dat ze zich nu veilig voelt", schrijft het IOC op Twitter. De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja bedankt het IOC op Twitter voor de snelle reactie op de situatie van Tsimanoeskaja.

Internationaal schandaal

Het IOC heeft het toch al niet zo op Loekasjenko, die zelf ook lange tijd voorzitter is geweest van het olympisch comité in zijn land. In december schorste het IOC hem voor alle olympische activiteiten, wat zoveel betekent als dat hij niet welkom is in Tokio. Atleten hadden bij het IOC geklaagd over politieke discriminatie en opsluiting door de autoriteiten. Zaken die volgens het IOC in strijd zijn met de fundamentele principes van het olympisch manifest en die "ernstige gevolgen hebben voor de reputatie van de olympische beweging".

Volgens Groot Koerkamp is de kans dat sprintster Kristina Tsimanoeskaja inderdaad naar huis terug zal keren niet zo groot. "Zeker niet omdat we nu te maken hebben met een behoorlijk groot internationaal schandaal."

Onafhankelijke Wit-Russische journalisten melden dat de atlete inmiddels niet meer op het vliegveld is. Ze zou naar een niet nader genoemde veilige plek zijn gebracht om de nacht door te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl