Kristina Tsimanoeskaja op de luchthaven van Tokio Reuters

De Wit-Russische atlete die tegen haar wil naar het vliegveld van Tokio werd gebracht om terug naar huis te vliegen, is volgens het Internationaal Olympisch Comité veilig in Tokio. De 24-jarige Kristina Tsimanoeskaja heeft de nacht doorgebracht in een hotel op de luchthaven, zegt het IOC.

Tsimanoeskaja zocht volgens het comité gisteren contact met de Japanse politie. Een woordvoerder zei op een persconferentie dat verschillende instanties contact hebben met de sprintster, inclusief de Vluchtelingencommissaris. Volgens de Japanse regering worden ook de beweegredenen van Tsimanoeskaja onderzocht en worden indien nodig "passende maatregelen" genomen.

De 24-jarige atlete meldde gisteren dat ze onverwachts te horen kreeg dat ze haar spullen moest pakken. Ze werd naar eigen zeggen naar het vliegveld gebracht samen met een lid van de Wit-Russische delegatie en een psycholoog. De hoofdcoach had tegen haar gezegd dat ze op "bevel van boven" moest vertrekken.

Kritiek op coaches

De sprintster zegt dat ze uit het team is gezet nadat ze op Instagram felle kritiek had geuit op haar coaches. Ze zou met een vlucht van Turkish Airlines naar Istanbul vliegen en daarna overstappen op een vlucht naar Wit-Rusland.

Het olympisch comité van Wit-Rusland, dat wordt geleid door de zoon van de autoritaire president Loekasjenko, stelt dat Tsimanoeskaja zou worden teruggehaald vanwege haar "emotionele en psychologische gesteldheid". Tegen de Wit-Russische staats-tv zei hoofdtrainer Mojsevitsj dat er overduidelijk "iets mis was met haar". "Ze sloot zich af en wilde niet praten."

Op de Wit-Russische staatstelevisie wordt haar verweten dat ze geen patriot zou zijn. Wit-Russen krijgen te horen dat Tsimanouskaja voor zichzelf koos, terwijl ze de kans kreeg haar land te vertegenwoordigen. "Ze zegt niet terug te willen naar haar land, hoewel onduidelijk is wat er dan zou gebeuren", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. Het ligt volgens hem niet voor de hand dat ze meteen in de gevangenis zou belanden. "Maar het zou zomaar kunnen dat ze dan opeens in een interview op de staatstelevisie zichzelf van alles de schuld geeft en om vergiffenis vraagt", zegt Groot Koerkamp.

De Wit-Russische autoriteiten staan bekend om het publiceren van 'biechtvideo's' van gearresteerde oppositiefiguren, waarin zij spijt betuigen voor hun rol in de oppositiebeweging. Daartoe worden zij gedwongen door de politie of de geheime dienst KGB.

Ook de gearresteerde journalist Roman Protasevitsj vertelde in een 'interview' met de staatstelevisie dat hij president Loekasjenko respecteert. Een uitspraak die haaks staat op zijn verleden als activist en journalist, waarin hij zich juist uiterst kritisch opstelde.

Buurland Polen heeft al hulp aangeboden. Onderminister van Buitenlandse Zaken Przydacz meldt op sociale media dat Polen haar een visum heeft aangeboden en dat ze haar sportcarrière in Polen kan hervatten, als ze dat wil. Ook Tsjechië meldt bereid te zijn om haar een visum aan te bieden.

Op Instagram uitte Tsimanoeskaja felle kritiek op haar trainers:

De kritiek van Tsimanoeskaja: 'Waarom moeten wij betalen voor jullie fouten?'

STER reclame