Peguera strand in Calvia op Mallorca
NOS NieuwsAangepast

'Overleveringsverzoek Mallorca is precisiewerk, daarom duurt het lang'

Er is nog altijd geen Europees overleveringsverzoek van Spanje aan Nederland voor de acht mannen die verdacht worden van de zware mishandeling op Mallorca. Die mishandeling kostte het leven van een 27-jarige man uit Waddinxveen. De acht verdachten zijn van het Spaanse eiland gevlucht naar Nederland. Een negende verdachte is nog wel op Mallorca.

Volgens correspondent Rop Zoutberg zijn er twee redenen dat het lang duurt. De eerste is dat "de ambtelijke molens nu eenmaal traag draaien in Spanje" en de andere reden is dat acht verdachten "na de gebeurtenissen razendsnel vertrokken naar Nederland". "Als ze in Spanje waren gebleven was het een stuk makkelijker geweest voor justitie", aldus Zoutberg.

De Spaanse politie kan het zich niet veroorloven fouten te maken.

Correspondent Rop Zoutberg

Maar nu moet je een beroep doen op het Europees overleveringsverdrag en dat moet heel precies gebeuren, legt hij uit. De politie is nog bezig bezig met het uitwerken van de individuele beschuldigingen tegen de negen verdachten.

"Iedere jongen moet apart geïdentificeerd worden en er moet heel precies worden omschreven waarvan hij wordt verdacht en wat zijn rol is geweest in de mishandeling. Een Europees aanhoudingsverzoek is een zwaar middel. De Spaanse politie kan het zich niet veroorloven fouten te maken", aldus Zoutberg.

Initiatief ligt in Spanje

De Nederlandse justitie is in afwachting van het overleveringsverdrag intussen zelf alvast begonnen met een onderzoek naar de toedracht van de dodelijke mishandeling. Maar het initiatief voor de vervolging van de verdachten ligt bij de Spaanse officier, benadrukt het Openbaar Ministerie.

Toch ziet het OM op dit moment al voldoende rechtsgrond voor een eigen onderzoek omdat het om Nederlandse verdachten en een Nederlands slachtoffer gaat.

Strafrechtadvocaat Bob Kaarls, die veel ervaring heeft met rechtszaken in Spanje, zegt enigszins verrast te zijn dat het Nederlandse OM een eigen onderzoek is gestart. "Het is een Spaanse zaak in beginsel, in Spanje wordt onderzoek verricht en in Spanje moet worden uitgezocht wie de verdachten zijn", aldus de advocaat in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Kaarls verwacht dan ook niet dat Spanje Nederland zal verzoeken om de verdachten zelf te berechten. "Spanje zal de berechting doen. Zeker met grotere, complexe zaken is het niet gebruikelijk dat een land aan een ander land vraagt om de berechting ter hand te nemen."

Volgens Kaarls moeten de hoofdverdachten rekening houden met "flinke straffen", als zij schuldig worden bevonden. Nederland zal de definitieve straffen dan uiteindelijk uitvoeren, dat is volgens de advocaat het gevolg van Europese wetgeving. Kaarls verwacht dat de Spaanse autoriteiten uiteindelijk een Europees arrestatiebevel zullen uitvaardigen.

Hersenschade

De fatale mishandeling vond vorige week in de nacht van dinsdag op woensdag plaats. Een groep Gooise jongeren zou 's nachts een groep van vijf andere Nederlandse vrienden hebben aangevallen in Playa de Palma. Een 27-jarige man uit Waddinxveen belandde in het ziekenhuis nadat hij hard tegen het hoofd was geschopt. Hij overleed zondag aan de gevolgen van hersenschade.

Acht verdachten zijn na de aanslag terug naar Nederland gevlogen. Een negende verdachte, die was achtergebleven om de sleutel van het vakantiehuis in te leveren, is zondag opgepakt. Dinsdag werd hij vrijgelaten. Uit camerabeelden bleek dat hij niet meedeed aan de aanval op het slachtoffer.

Bij de plek waar de 27-jarige Nederlander dodelijk werd mishandeld zijn dinsdag bloemen gelegd:

Bloemen bij plek van fatale mishandeling op Mallorca

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl