Mallorca
NOS NieuwsAangepast

Justitie start zelf onderzoek naar dodelijke mishandeling Mallorca

Justitie in Nederland is zelf een onderzoek begonnen naar de toedracht van de dodelijke mishandeling op Mallorca, vorige week woensdag, die het leven kostte aan een 27-jarige man uit Waddinxveen. Justitie wil achterhalen wat de rol is geweest van de jongeren die verdacht worden van het fatale geweld. Het onderzoek in Nederland loopt parallel aan een Spaans onderzoek in deze zaak. Justitie in Spanje heeft nog niet om uitlevering van de negen verdachten uit Hilversum en Bussum gevraagd.

Het Openbaar Ministerie benadrukt dat het initiatief voor vervolging van de verdachten bij de Spaanse officier van justitie ligt. Maar het OM ziet voldoende rechtsgrond voor een eigen onderzoek omdat het om Nederlandse verdachten en een Nederlands slachtoffer gaat.

Op vrije voeten

De verdachten zijn nog op vrije voeten. Acht van de negen vertrokken na het incident op Mallorca spoorslags naar Nederland, de negende werd door de Spaanse politie aangehouden en ondervraagd. Hij werd vrijgelaten omdat uit beelden bleek dat hij niet betrokken was bij het geweld.

Volgens Spaanse media vielen de Gooise jongeren 's nachts een groep van vijf Nederlandse vrienden aan in Playa de Palma. Drie van de vijf raakten gewond, de vierde verloor het bewustzijn. De 27-jarige Carlo uit Waddinxveen belandde in het ziekenhuis nadat hij hard tegen het hoofd was geschopt. Hij overleed later aan de gevolgen van hersenschade.

Een ooggetuige vertelt over de avond in deze video:

Getuige op Mallorca: 'Dit is zo onnodig, ik snap er helemaal niks van'

Mogelijk wachten Spaanse rechercheurs uitlevering niet af en reizen ze zelf naar Nederland om hier de verdachten te ondervragen, twitterde correspondent Rop Zoutberg eerder. De straffen voor doodslag in Spanje variëren tussen de 15 en 20 jaar.

Volgens de krant Ultima Hora onderhandelen advocaten van enkele verdachten met justitie in Spanje over de uitlevering en worden er al contacten gelegd met advocaten op het eiland. Een van de Nederlandse advocaten drong er maandag op aan om de verdachten niet uit te leveren en de rechtsgang in Nederland te laten plaatsvinden.

Beelden van de mishandeling, die bij GeenStijl te vinden zijn, zijn ook doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie.

Op de plek van de fatale mishandeling liggen al een paar dagen bloemen om het 27-jarige slachtoffer te herdenken:

Bloemen bij plek van fatale mishandeling op Mallorca

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl