Een politieauto op Mallorca
NOS NieuwsAangepast

Advocaat fatale mishandeling Mallorca: houd verdachten in Nederland

De advocaat van een van de verdachten van de dodelijke mishandeling van een Nederlandse man op Mallorca wil dat het onderzoek in Nederland plaatsvindt. Omdat alle verdachten Nederlands zijn, is er geen reden om ze aan Spanje uit te leveren, stelt advocaat Jaap-Willem Roozemond.

Hij wil niks zeggen over zijn cliënt, bijvoorbeeld of hij de hoofdverdachte is of zijn leeftijd. "Mijn cliënt is verschrikkelijk geschrokken. Het is een vreselijke zaak voor de nabestaanden", zegt Roozemond. De verdachten zijn allemaal tussen de 18 en 20 jaar oud. "Het zijn jonge verdachten, voor wie het belangrijk is dat ze in eventuele voorlopige hechtenis door hun familie kunnen worden bezocht", zegt Roozemond.

Nederlands proces

De advocaat roept justitie in Nederland op niet te wachten op een Spaans onderzoek, maar het onderzoek zelf in handen te nemen. Daarvan is volgens hem het voordeel dat de verdachten en getuigen Nederlands zijn en spreken. "Dan kan het proces in het Nederlands worden gevoerd."

Er ligt nog geen dagvaarding, volgens Roozemond. De Nederlandse politie wacht naar eigen zeggen op een Spaans arrestatieverzoek. "Zolang dat verzoek er niet is, kan de politie hier geen actie ondernemen", zei een politiewoordvoerster eerder vandaag. Dat zijn cliënt in Spanje mogelijk een hogere straf boven het hoofd hangt, speelt volgens Roozemond niet mee in zijn verzoek.

De Spaanse politie verdenkt negen Nederlanders van de mishandeling woensdag van een andere Nederlander in de badplaats Playa de Palma. De 27-jarige man uit Waddinxveen overleed gisteren op de IC van het ziekenhuis Son Espases op Mallorca. Drie anderen raakten gewond.

Gerelateerd aan voetbal?

De Telegraaf schrijft dat het geweld losbarstte nadat er op de boulevard van de badplaats iets over Feyenoord en Ajax was geroepen. De verdachten wilden laten weten dat ze Feyenoord-fans niet tolereren, meldt de krant op basis van een getuige. De Ajax-fans zouden door hebben gehad dat het slachtoffer uit de regio Rotterdam kwam. Die lezing zouden meerdere mensen onderschrijven.

Met een eerdere vlucht dan gepland wisten acht verdachten naar Nederland te vertrekken voordat de Spaanse politie hen kon arresteren. Een negende verdachte bleef op Mallorca achter om de sleutel van de villa aan de eigenaar terug te geven. Hij werd op het vliegveld van Mallorca gearresteerd, maar zou inmiddels weer onder voorwaarden zijn vrijgelaten. Daarover wil advocaat Roozemond niks zeggen, omdat dat niet zijn cliënt is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl