Ruim 1200 mensen gearresteerd na plunderingen in Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika zijn 1234 mensen gearresteerd, sinds daar vorige week na de gevangenzetting van voormalig president Jacob Zuma rellen uitbraken. Twaalf mensen worden verdacht van het uitlokken van de rellen.
Vooral de havenstad Durban in de regio KwaZulu-Natal is zwaar getroffen door massale plunderingen en geweld. Mensen staan in rijen voor winkels die niet geplunderd zijn en voedselschaarste dreigt.
Ook in de haven zijn verstoringen door het geweld. Durban heeft een van de drukste scheepvaartterminals op het Afrikaanse continent en is een knooppunt voor de export van onder meer landbouwgrondstoffen, ruwe olie en aardolieproducten. Een nationale goederenspoorlijn is vanwege de hevige rellen stilgelegd, net als Zuid-Afrika's grootste olieraffinaderij Sapref.
Geen zuurstof meer voor ziekenhuizen
Via de haven komen ook zuurstof en medicijnen voor ziekenhuizen het land binnen. Die worden nu niet doorgevoerd en in het hele land komen ziekenhuizen nu zonder zuurstof en medicijnen te zitten, terwijl het land nog midden in de derde golf van de coronapandemie zit.
Omdat de autoriteiten in Durban de plunderaars niet tegen lijken te kunnen houden, zijn gewapende burgerwachten opgericht. Ze hebben straten afgezet om verdere plunderingen te voorkomen.
De rellen zijn het hevigst in de provincies KwaZulu-Natal en Gauteng, maar zijn vannacht ook overgeslagen naar de provincies Mpumalanga en Noord-Kaap.
Massale plunderingen
Volgens president Cyril Ramaphosa beleeft het land een van de gewelddadigste periodes sinds begin jaren 90, vóór het einde van de apartheid. Hij heeft zo'n 2500 militairen ingezet om de politie te helpen met het herstellen van de orde. Ze worden in de grote steden en op strategische plekken gestationeerd, zoals bij vliegvelden en overheidsgebouwen.
Het dodental door rellen in Zuid-Afrika was gisteravond opgelopen tot 72. De meeste slachtoffers werden verdrukt bij massale plunderingen van winkels en distributiecentra. Bij die plunderingen greep de politie in met flitsgranaten en rubberen kogels. Anderen raakten dodelijk gewond bij plofkraken van geldautomaten en bij schietpartijen.
Politie-minister Bheki Cele nam de schade op in winkelcentrum MamsMall in Pretoria.
Minachting van de rechtbank
Eind juni veroordeelde de rechtbank ex-president Zuma tot een gevangenisstraf van vijftien maanden vanwege minachting van de rechtbank. Die had hem bevolen om te verschijnen voor een staatscommissie die onderzoek doet naar corruptiepraktijken tijdens de ambtsperiode van Zuma.
Sinds 8 juli zit Zuma vast en sindsdien wordt er in Zuid-Afrika betoogd tegen zijn gevangenschap. Die betogingen groeiden uit tot rellen en plunderingen.