Een militair en een agent hebben vermoedelijke plunderaars aangehouden in Soweto, Johannesburg AFP

Het dodental van de onlusten in Zuid-Afrika is opgelopen naar 45. 26 mensen kwamen om in de provincie KwaZulu-Natal, volgens de regiopremier werden ze verdrukt toen relschoppers op de vlucht sloegen.

KwaZulu-Natal is de thuisbasis van oud-president Zuma, die 15 maanden de cel in moet vanwege minachting van de rechtbank. Betogingen tegen zijn gevangenschap groeiden uit tot rellen.

De afgelopen dagen verspreidden de onlusten zich naar de provincie Gauteng, waar de miljoenenstad Johannesburg ligt. Daar vielen negentien doden, waaronder tien die in een winkelcentrum werden vertrapt door een op hol geslagen menigte plunderaars.

In onder meer Johannesburg, Durban en Pietermaritzburg wordt op grote schaal geplunderd. Meer dan 700 mensen zijn gearresteerd en er is voor tientallen miljoenen euro's schade aangericht.

Onder meer supermarkten en warenhuizen worden geplunderd:

Plunderingen in Zuid-Afrika: 'er is niets meer van de winkel over'

De autoriteiten spreken schande van de rellen. "Niemand heeft het recht om vanwege ontevredenheid of persoonlijke omstandigheden lukraak te plunderen, vernielingen aan te richten en de wet te overtreden", zei politieminister Cele.

President Ramaphosa heeft zo'n 2500 militairen naar de steden gestuurd om de politie te helpen met het herstellen van de orde. Ze worden ook op strategische plekken gestationeerd, zoals bij vliegvelden en overheidsgebouwen.

STER reclame