AFP
NOS Nieuws

Doden bij rellen Zuid-Afrika na veroordeling oud-president Zuma

In Zuid-Afrika zijn zes doden en een groot aantal gewonden gevallen bij gewelddadige protesten tegen de opsluiting van oud-president Zuma. Ruim 200 mensen zijn opgepakt. Militairen worden naar de provincies KwaZulu-Natal en Gauteng gestuurd, om de orde te herstellen.

De onlusten begonnen afgelopen donderdag in KwaZulu-Natal, waar Zuma vandaan komt. Daarna gingen onder meer in Johannesburg en de noordelijke provincie Gauteng duizenden mensen de straat op om te demonstreren. In Gauteng botsten zo'n 800 betogers met de politie.

Miljoenen euro's schade

De betogers koelden hun woede op gebouwen en voertuigen. In de straten zijn blokkades opgeworpen en winkels geplunderd.

Volgens een regeringswoordvoerder loopt de schade inmiddels in de miljoenen euro's:

Rellen in verschillende steden Zuid-Afrika

Oud-president Zuma werd eind juni veroordeeld wegens minachting van justitie. Daarvoor moet hij 15 maanden de cel in. Hij had onder meer geweigerd te getuigen in een onderzoek naar jarenlange corruptie tijdens zijn presidentschap.

De 79-jarige Zuma ontkent alle aantijgingen, maar meldde zich afgelopen woensdag toch bij een gevangenis, vlak voor het verlopen van de deadline.

Zelfverrijking

Volgens de Zuid-Afrikaanse politie zijn niet alleen Zuma-aanhangers verantwoordelijk voor de protesten en vernielingen. Ook proberen "criminelen en opportunistische individuen zichzelf te verrijken in deze chaotische periode", zei een politiewoordvoerder tegen persbureau Reuters.

President Cyril Ramaphosa heeft opgeroepen tot kalmte. "Er zijn mensen die gekwetst en boos zijn", zei hij, "maar dat mag nooit een rechtvaardiging zijn voor zulke gewelddadige, ontwrichtende en destructieve acties."

Vandaag beraadt het Grondwettelijk Hof zich op het verzoek van Zuma om de straf in te trekken. Deskundigen schatten de kans dat de voormalige president zijn zin krijgt, in als gering.

AFP
Oud-president Zuma spreekt aanhang toe, 4 juli jl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl