Grote aantallen mensen bij een plundering van een distributiecentrum in Durban
NOS Nieuws

Rellen en plunderingen in Zuid-Afrika gaan door, nu 72 doden

Het dodental door rellen in Zuid-Afrika is opgelopen tot 72. Dat heeft de politiewoordvoerder in Johannesburg bekendgemaakt. De meeste slachtoffers werden verdrukt bij massale plunderingen van winkels en distributiecentra. Anderen raakten dodelijk gewond bij plofkraken van geldautomaten en bij schietpartijen.

In arme delen van de provincies KwaZulu-Natal en Gauteng stelen duizenden mensen etenswaren, alcohol, elektrische apparaten en kleding. Bij die plunderingen grijpt de politie in met flitsgranaten en rubberen kogels. Zij worden daarbij ondersteund door militairen. Meer dan 1200 mensen zijn gearresteerd.

Op luchtbeelden is de enorme chaos rond een distributiecentrum in de stad Durban te zien:

Rellen in Zuid-Afrika gaan door: zeker 72 doden

KwaZulu-Natal is de thuisbasis van oud-president Jacob Zuma, die 15 maanden de cel in moet vanwege minachting van de rechtbank. Die had hem bevolen om te verschijnen voor een staatscommissie die onderzoek doet naar corruptiepraktijken tijdens de ambtsperiode van Zuma. Betogingen tegen zijn gevangenschap groeiden uit tot rellen en plunderingen.

Veel Zuid-Afrikanen lijden bovendien onder de aanhoudende coronacrisis. Meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens en het officiële werkloosheidspercentage staat op 32.

Premier David Makhura van de provincie Gauteng, waar Johannesburg onder valt, zegt dat criminele elementen de situatie hebben gekaapt. Makhura zei te beseffen dat veel mensen lijden onder de crisis, om eraan toe te voegen: "Maar deze plunderingen ondermijnen onze bedrijven. Ze ondermijnen onze economie, onze gemeenschap, alles."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl