Novak Djokovic kust de beker op Wimbledon Reuters

Novak Djokovic heeft voor de zesde keer in zijn loopbaan Wimbledon gewonnen. Daarmee evenaarde de Servische tennisser het record van Rafael Nadal en Roger Federer als het gaat om gewonnen grandslamtitels: alle drie hebben nu twintig grandslamtitels op hun naam staan.

Het was voor de Servische tennisser het derde grandslamtoernooi van dit seizoen dat hij won - na de Australian Open en Roland Garros - waardoor een Golden Slam nog altijd mogelijk is voor de nummer één van de wereld. Daarvoor moet Djokovic ook nog olympisch goud en de US Open winnen.

Zesde titel op Wimbledon

De 34-jarige Djokovic heeft alle grandslamtoernooien nu minimaal twee keer op zijn naam geschreven. In 2011, 2014, 2015, 2018 en 2019 was Djokovic ook al de beste op Wimbledon, vorig jaar ging het toernooi voor het eerst in de geschiedenis niet door vanwege de coronacrisis.

In de finale won Djokovic in vier sets van Matteo Berrettini, de nummer negen van de wereld: 6-7 (4), 6-4, 6-4 en 6-3.

Bekijk hieronder de samenvatting van de finale tussen Djokovic en Berrettini.

Djokovic wint Wimbledon opnieuw en komt ook op 20 grandslamtitels Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Berrettini trad met zijn finaleplaats in de voetsporen van landgenoot Adriano Panatta, die in 1976 op Roland Garros de eerste en tot nu toe enige Italiaanse man was in de eindstrijd van een grandslamtoernooi in het enkelspel.

Voor uitverkochte tribunes begon Djokovic nerveus aan zijn dertigste grandslamfinale. De titelverdediger sloeg twee dubbele fouten in de openingsgame en moest meteen een breakpoint wegwerken.

Zenuwen

Ook de 25-jarige Berrettini leek, met een ingetapet been, zenuwachtig voor zijn eerste finale op een grandslamtoernooi. Als eerste Italiaanse finalist ooit op Wimbledon, sinds de invoering van het proftennis in 1968, moest hij vooral leunen op zijn sterke service, maar hij maakte ook flink wat onnodige fouten.

Bij 2-1 verzilverde Djokovic zijn tweede breakkans en liep daarna snel uit naar 5-2. Berrettini, die in de tweede ronde Botic van de Zandschulp uitschakelde, leunde op zijn harde eerste service en moest bij 5-2 het eerste setpoint voor Djokovic wegwerken. Na een game van bijna tien minuten en zeven keer deuce kwam Berrettini terug tot 5-3.

De Italiaan leek daarna zijn zenuwen wat meer de baas, kwam met een prachtige bal op 5-4 en behield daarna overtuigend zijn servicegames. De eerste set eindigde met een tiebreak waarin Berrettini snel uitliep tot 3-0 en met een ace de tiebreak in zijn voordeel besliste (7-4).

De tiebreak en eerste set leken Berrettini veel kracht te hebben gekost, want in de tweede set liep Djokovic al snel uit naar 4-0. Na het pijnlijke verlies van de eerste set - pas zijn tweede setverlies dit toernooi - oogde de Serviër scherper. Berrettini kwam, spectaculair met een bal achterwaarts tussen de benen, nog wel terug tot 5-2.

Matteo Berrettini juicht na het winnen van een punt tegen Novak Djokovic AFP

Dat leek, net als in de eerste set, een omkeerpunt voor de Italiaan die zich terug knokte in de set en op 5-3 kwam. Djokovic kreeg drie setpoints, maar Berrettini werkte ze allemaal gedecideerd weg en kwam terug tot 5-4. Op zijn eigen service klaarde Djokovic de klus wel en schreef de tweede set op zijn naam: 6-4.

Strijd in derde set

In de derde set vloog Berrettini dit keer uit de startblokken en beide tennissers gunden elkaar weinig kansen op eigen service. Toch wist Djokovic bij 1-1 te breaken, maar Berrettini maakte het de Serviër dit keer erg moeilijk in diens servicegames.

Djokovic hield met moeite de break voorsprong, kwam op 5-3 en een ijzersterke servicegame van Berrettini bracht de stand op 5-4. Net als in de eerste twee sets mocht Djokovic serveren voor de winst in de set, hij creëerde twee setpoints na onnodige fouten van de Italiaan en benutte de tweede: 6-4.

Novak Djokovic juicht na het winnen van de tweede set AFP

Berrettini begon goed aan de cruciale vierde set en hij liet bij vlagen mooi tennis zien, maar uiteindelijk was zijn spel te wisselvallig om het Djokovic echt lastig te maken. De servicegames van de Italiaan liepen echter uitstekend en hij ging met 2-1 aan de leiding in set vier.

Prachtig tennis

Vorige maand speelden beide tennissers nog tegen elkaar op Roland Garros (toen won Djokovic in vier sets) en ook op Wimbledon leek datzelfde verhaal zich te herhalen. Berrettini knokte voor elk puntje, maar Djokovic dwong de Italiaan tot fouten en het was wachten op de beslissende break voor Djokovic.

Even leek Berrettini juist de Serviër te breaken op 2-3, maar dankzij een fenomenaal punt behield Djokovic toch zijn service en vooral in de lange rally's trok hij steeds aan het langste eind. Hoe meer het Engelse publiek op de hand leek van Berrettini, hoe beter Djokovic ging spelen en bij 3-3 gaf Berrettini met een dubbele fout zijn servicegame weg.

Daarna denderde Djokovic door, hij stuurde de Italiaan van links naar rechts over de baan en benutte uiteindelijk zijn derde matchpoint waarmee zijn zesde Wimbledon-titel een feit was.

STER reclame