Matteo Berrettini EPA

Het kan voor sportminnend Italië een onvergetelijke zondag worden. De Azzurri proberen in Londen hun tweede Europese voetbaltitel te winnen, terwijl Matteo Berrettini 21 kilometer verderop als eerste Italiaan ooit de belangrijkste tennisfinale ter wereld speelt.

'Wembledon' zette het Italiaanse Corrierre dello Sport al op de voorpagina van de zaterdageditie, verwijzend naar Wembley en Wimbledon. Op die twee iconische sportlocaties moet het voor de Italianen gaan gebeuren.

"Het wordt voor iedereen in Italië een speciale zondag", keek Berrettini opgetogen vooruit. "Niemand had dit verwacht, ik zeker niet."

Een greep uit de Italiaanse sportkranten na de finaleplaats van Matteo Berrettini op Wimbledon.

Italië is historisch gezien op alle niveaus vertrouwd met grote voetbalfinales, maar nu lijken er voor het sportgekke land ook prachtige jaren in het mondiale toptennis aan te breken. Zo staan er dit jaar voor het eerst sinds de invoering van de wereldranglijst in 1973 tien Italiaanse tennissers in de tophonderd. En dat is uniek.

Het zegt alles over de opmars van het land, dat in het vorige decennium bij de vrouwen al zo verwend was met de prestaties van Francesca Schiavone (titel Roland Garros 2010), Flavia Penetta (titel US Open 2015), Roberta Vinci (finale US Open 2015) en Sara Errani (finale Roland Garros 2012).

Gouden generatie in de maak?

Nu lijkt er dus een gouden Italiaans generatie bij de mannen in de maak. Berrettini (25 jaar) is al ruim anderhalf jaar een toptienspeler en de vaandeldrager van het stel.

Maar er zijn meer goede spelers: de 19-jarige supertalenten Jannik Sinner (23ste van de wereld) en Lorenzo Musetti (62ste) en de 26-jarige laatbloeier Lorenzo Sonego (27ste) kloppen hardnekkig op de deur.

En bovendien draait het 34-jarige enfant terrible Fabio Fognini (31ste) bovendien ook nog prima mee. Hij was de aanvoerder van een generatie subtoppers (met onder anderen Andreas Seppi en Paolo Lorenzi) die de weg naar het succes heeft geplaveid voor de jonge generatie.

"Italianen hebben speciale eigenschappen die hen zo succesvol maken. Het zijn normaal gesproken geen robotten, ze hebben een speels karakter en kennen bovendien een groot eergevoel", zegt tenniscoach Martin Simek.

De markante Tsjech, oud-trainer van onder anderen Michiel Schapers die het in de jaren tachtig tot de 25ste positie op de wereldranglijst schopte, is een groot kenner en liefhebber van het Italiaanse tennis. Zo brengt hij jaarlijks een aantal maanden in het Zuid-Europese land door.

'Italië wordt bepalend de komende jaren'

"Het Italiaanse tennis wordt de komende vijf à tien jaar bepalend. Dat komt ook omdat Italianen elkaar wat gunnen, ze zijn een hechte groep. Ze vinden het leuk om elkaar sterker te maken. Dat zie je nu toch ook bij de voetballers die in de finale staan?"

"Berrettini vind ik eigenlijk nog een beetje een machine, ondanks dat hij ongelooflijk goed kan tennissen. Sinner en Musetti hebben nog meer talent, maar ze zijn nog jong en moeten nog de volgende stap maken. Kunnen ze dat? Dat wordt interessant."

Martin Simek Hollandse Hoogte

Simek vindt dat de Italianen een voorbeeld voor Nederlandse tennissers moeten zijn. "Italianen zijn altijd eerst Italianen, daarna pas tennissers. Ik bedoel te zeggen: ze zoeken elkaar op, maken lol en tonen passie om alles eruit te halen. Dat zie je veel minder bij Nederlanders."

"Zo'n Fognini. Die kan op de baan echt een vervelend mannetje zijn, maar ook hij brengt op zijn manier passie. Dat heeft ook met de cultuur te maken. Spanjaarden kun je ook een beetje met Italianen vergelijken. Die zoeken elkaar ook veel meer op, Nederlanders zijn wat dat betreft meer op zichzelf."

Djokovic of Berrettini?

Simek verwacht overigens niet dat het op Wimbledon een Italiaans feestje wordt. "Ik zou het voor mijn Italiaanse vrienden leuk vinden, maar ik denk dat Novak Djokovic nog altijd een klasse apart is. Ik zie Berrettini niet winnen."

Wat dat betreft denkt de oud-tenniscoach dus niet aan een Italiaanse dubbelslag. Al had de finale misschien ook wel een Zwitsers tintje mogen hebben. "Ik ben een man die graag naar Roger Federer kijkt, maar ik heb heel veel respect voor Djokovic. Het is fantastisch goed hoe deze man kan tennissen en wat voor loopbaan hij heeft."

STER reclame