Berrettini slaat zich langs Hurkacz naar eerste grandslamfinale Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Matteo Berrettini heeft sinds de invoering van het proftennis in 1968 als eerste Italiaan de finale op Wimbledon gehaald. De Romeinse hardhitter was in de halve finales de Poolse toernooiverrassing Hubert Hurkacz de baas met 6-3. 6-0, 6-7 (3), 6-4. In de finale treft hij zondag titelverdediger Novak Djokovic.

Berrettini treedt met zijn finaleplaats in de voetsporen van landgenoot Adriano Panatta, die in 1976 op Roland Garros de eerste en tot nu toe enige Italiaanse man was in de eindstrijd van een grandslamtoernooi in het enkelspel.

Beide spelers hadden nog nooit de halve finales in Londen gehaald, maar begonnen overtuigend met een lovegame. Dat gaf de Italiaan rust, maar voor de Pool was het geen opmaat voor een sterk optreden.

Hurkacz geeft niet thuis

Hurkacz had eerder in het toernooi met onbevangen en dominant spel de maat van onder meer Daniil Medvedev (2) en Roger Federer (6) genomen. Tegen Berrettini was daar zelden iets van te zien.

Hubert Hurkacz baalt in zijn partij tegen Matteo Berrettini Reuters

Vanaf 3-2 in de eerste set lukte er weinig meer bij de Pool. Berrettini profiteerde optimaal. De Italiaan deelde een karrenvracht aan winnende klappen uit, pakte de volgende elf games en had binnen een uur al twee sets in de tas.

Hurkacz (14) kreeg een staande ovatie toen hij op 1-1 kwam in set drie en nog een toen hij de tiebreak won, maar tot een ommekeer leidde dat niet. Berrettini brak hem direct in de vierde set, bleef geconcentreerd spelen en telde de Pool uit op zijn tweede matchpoint.

Drie debutanten

Met Hurkacz verdween de eerste van drie debutanten in de halve finales op Wimbledon. Het was voor het eerst sinds de editie van 2006 dat drie spelers (Hurkacz, Berrettini en Shapovalov) voor het eerst in hun carrière de halve finales haalden op het Londense gras.

Toen waren dat Rafael Nadal, Jonas Björkman en Marcos Baghdatis. Roger Federer won uiteindelijk het toernooi.

De halvefinalepartij tussen Djokovic en Shapovalov was minder eenzijdig dan het duel tussen Berrettini en Hurkacz, want er was vanaf het begin strijd. De als tiende geplaatste Canadees brak Djokovic, die wat langzaam op gang kwam, al snel en sloeg in de tiende game op voor setwinst.

Hij had in zijn vier voorgaande opslaggames maar twee punten verspeeld, maar onder druk schonk Shapovalov met vier missers de game aan de Serviër (1).

Djokovic wint in straight sets, maar niet van harte Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In de tiebreak stapelden beide spelers fout op fout. Djokovic maakte er echter minder dan de onstuimige Canadees, die te veel forceerde om punten te maken. Shapovalov verloor de tiebreak na zijn eerste dubbele fout van de partij.

Shapovalov mist te veel kansen

De Canadees capituleerde niet na de verloren eerste set. Hij bleef met name de matige tweede opslag van de Serviër aanpakken, durfde de rally aan te gaan en kreeg meerdere kansen op een break. Shapovalov miste ze alle vijf, maar werd er niet moedeloos van.

Denis Shapovalov in zijn partij tegen Novak Djokovic AFP

De Canadees bleef aanvallen, maar bezweek opnieuw onder de druk. Hij leidde met 30-15 toen hij een prachtige rally, die hij domineerde, toch verloor en twee missers later stond het 6-5 voor Djokovic, die ook de set pakte.

De Canadees deed ook in set drie weinig onder voor de mondiale nummer een, maar vijf missers in game elf kostten hem de kop.

Djokovic gaat zondag in zijn dertigste grandslamfinale voor zijn twintigste titel.

STER reclame