Sensatie Hurkacz stuurt op Wimbledon ook Federer naar huis Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Hubert Hurkacz heeft voor de tweede dag op rij voor een grote verrassing op Wimbledon gezorgd. Een dag na zijn overwinning op de als tweede geplaatste Daniil Medvedev won de nummer achttien van de wereld in de kwartfinales van achtvoudig kampioen Roger Federer: 6-3, 7-6 (4), 6-0.

Hurkacz was tot dit toernooi nog nooit voorbij de derde ronde gekomen op een grandslamtoernooi, maar van zenuwen was geen sprake bij de Pool. Hij speelde de wedstrijd van zijn leven en gaf Federer in diens 58ste grandslamkwartfinale op imponerende wijze het nakijken.

Negatieve primeur Federer

De lange Hurkacz serveerde uitstekend, zette de 20-voudig grandslamwinnaar onder druk met snoeiharde returns en bleef ijzingwekkend koel op de beslissende momenten.

In de tweede set kwam de Pool knap terug van een break achterstand, waarna hij in de tiebreak op 3-2 profiteerde van een kleine glijpartij van Federer. In de derde set was er geen houden meer aan voor de Zwitser, die voor het eerst in 119 duels op Wimbledon een set met 6-0 verloor.

Hubert Hurkacz in de partij tegen Roger Federer AFP

Federer kreeg na afloop de vraag voorgeschoteld of dit zijn laatste Wimbledon was. "Dat weet ik echt nog niet. De komende dagen ga ik met wat mensen praten en dan zal ik er eens rustig over nadenken. Dan zal ik ook beslissen of ik aan de Spelen mee zal doen", verklaarde de Zwitser.

Bij Hurkacz was de vreugde uiteraard groot. "Dit is een droom die uitkomt. Om op deze baan van Roger te winnen, is gewoon geweldig", lachte de 24-jarige Pool, die in de halve finales op Matteo Berrettini stuit.

Berrettini is Auger-Aliassime de baas

Berrettini was met 6-3, 5-7, 7-5, 6-3 een maatje te groot voor de 20-jarige Felix Auger-Aliassime. Voor de 25-jarige Italiaan is het de tweede keer dat hij de laatste vier van een grandslamtoernooi haalde. In 2019 verloor hij op de US Open in de halve eindstrijd van Rafael Nadal.

Berrettini en Auger-Aliassime maakten er een mooi gevecht van. De Canadees bouwde de rally's vaak goed op, maar op het moment dat de winner er moest komen, ging het geregeld mis. Berrettini ging met harde services en mokerslagen vanaf de baseline voor de punten en speelde met name in de vierde set ijzersterk.

STER reclame