ANP

Goedemorgen! Vanaf vandaag is het overgrote deel van de coronamaatregelen (voorlopig) achter de rug. Het is ook de de dag waarop de 108ste editie van de Tour de France van start gaat.

Vandaag wisselend bewolkt met eerst in het zuidwesten van het land buien. Soms zon, maar vanmiddag vooral landinwaarts ook buien met kans op onweer. Het wordt 21 tot 25 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vanaf nu zijn bijna alle coronamaatregelen opgeheven. Alleen de basisregels gelden nog, zoals 1,5 meter afstand houden. Ook moet op een aantal plekken nog het mondkapje worden gedragen zoals in het openbaar vervoer en op middelbare scholen.
  • Ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen is ook dit jaar Veteranendag niet op het Malieveld in Den Haag. De veteranen worden geëerd in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De koning, premier Rutte en defensieminister Bijleveld zijn erbij.
  • De achtste finales van het EK beginnen in Amsterdam met het duel tussen Wales en Zwitserland, aftrap 18.00 uur. En vanaf 21.00 uur nemen Italië en Oostenrijk het op Wembley in Londen tegen elkaar op. Oranje speelt zondag tegen Tsjechië.
  • De 108e editie van de Tour de France start in Bretagne, met een rit over 197,8 kilometer van Brest naar Landerneau. De wielrensters rijden in de ochtend al La Course. Debutant Mathieu van der Poel behoort bij de mannen tot de favorieten voor de ritwinst én de eerste gele trui. La Course is live te volgen bij de NOS. Vanaf 08.30 uur op NPO1, NOS.nl en via de NOS-app. Om 12.00 uur is de Grand Départ van de mannen, ook die is live te volgen op NPO1, NOS.nl en de NOS-app.

Wat heb je gemist

Het is dus versoepeldag. Maar dat verliep afgelopen nacht niet overal even soepel. Vanuit het hele land kwamen berichten van mensen die na een toegangstest voor bijvoorbeeld een bezoek aan een nachtclub geen uitslag hebben gekregen. Hun uitje viel daardoor in het water. Deze nacht was de eerste dat nachtclubs weer open mochten sinds maart 2020.

Gisteren waren er de hele dag problemen met de testuitslagen van Testen voor Toegang. Normaalgesproken krijgt iemand die getest is binnen een uur de uitslag gemaild, met daarin een code die je in de CoronaCheck-app kunt omzetten in een toegangsbewijs. Nu duurde dat veel langer en hebben veel mensen voor aanvang van hun activiteit helemaal geen uitslag gekregen.

Anders nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Een Hongaarse lhbti-wet zet Europa op scherp. Op meerdere plekken werd geprotesteerd en regeringsleiders namen elkaar de maat. Wat betekent deze wet en staan Europese homorechten onder druk?

De anti-lhbti-wet die Europa splijt

Fijne dag!

STER reclame