Nabestaanden van Floyd met hun advocaat en Al Sharpton (bij microfoons), dominee en activist AFP

Nabestaanden van George Floyd zijn niet tevreden met de gevangenisstraf van ruim 22 jaar voor Derek Chauvin, de oud-agent die vorig jaar minutenlang zijn knie op de nek van Floyd drukte tot die overleed.

Floyds neef Brandon Williams zegt dat Chauvin slechts "een tik op de vingers" heeft gekregen, terwijl hij volgens hem een levenslange straf had verdiend. "Mijn neef is vermoord in koelen bloede, met 9 minuten en 29 seconden lang een knie in zijn nek. Een executie op klaarlichte dag. 22,5 jaar cel is niet genoeg."

Zo klonk de teleurstelling door bij Williams:

Ook Floyds broer Rodney zei na de uitspraak dat hij een hogere straf voor Chauvin had gewild. "Wij hebben levenslang, omdat we George niet meer om ons heen hebben."

De vriendin van Floyd, Courteney Ross, zegt dat ze geschokt is door de hoogte van de straf. "Maar het is een begin. Ik wil dat we doorgaan met onze strijd en niet opgeven. Maar dit is teleurstellend."

Hoogste straf voor politieman

Derek Chauvin werd vrijdagavond veroordeeld tot 22,5 jaar cel. De aanklagers hadden 30 jaar geëist. De rechter zei in het vonnis dat Chauvin zijn positie had misbruikt en dat hij tegenover Floyd bijzonder wreed had gehandeld.

Er was ook opluchting; zo benadrukte een advocaat van de familie dat de straf voor Chauvin de hoogste ooit was tegen een politieman in de staat Minnesota. De minister van Justitie van Minnesota zegt dat met het vonnis een stap is gezet richting gerechtigheid.

President Biden, die herhaaldelijk contact heeft gehad met de familie van Floyd, zei in een eerste reactie dat de straf passend lijkt.

Chauvin is na de uitspraak direct teruggebracht naar de gevangenis. Of hij in beroep gaat, is nog niet duidelijk. Chauvins advocaten hadden betoogd dat hij alleen een voorwaardelijke straf verdiende, omdat hij slechts zijn werk probeerde te doen in een "kapot systeem".

STER reclame