De Amerikaanse president Biden AFP

De Amerikaanse regering komt met nieuwe sancties tegen Wit-Rusland in verband met het omleiden van een vliegtuig met journalist en activist Roman Protasevitsj aan boord. Eenmaal geland in Minsk werden hij en zijn vriendin afgelopen zondag gearresteerd.

"Een directe schoffering van alle internationale normen", noemt Bidens woordvoerder Psaki het optreden van Wit-Rusland, dat met een valse bommelding het toestel dwong van koers te veranderen. Met de strafmaatregelen wil de VS "het regime verantwoordelijk houden voor dit optreden en laten zien dat we de aspiraties van het Wit-Russische volk ondersteunen".

De nieuwe sancties van Washington zijn gericht tegen negen Wit-Russische staatsbedrijven, waarmee Amerikanen vanaf nu ook geen zaken meer mogen doen. Verder werkt de VS samen met de EU en andere bondgenoten aan een lijst met gerichte sancties tegen vooraanstaande leden van het regime van Loekasjenko.

Reisadvies

De regering-Biden roept de Wit-Russische president Loekasjenko op om een internationaal onderzoek naar het incident met het Ryanair-toestel toe te staan. Ook klinkt de oproep om alle politieke gevangenen in het land vrij te laten en een gesprek met de oppositie te beginnen dat uiteindelijk leidt tot eerlijke presidentsverkiezingen.

Amerikanen krijgen het advies om voorlopig niet meer naar Wit-Rusland te reizen. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft luchtvaartmaatschappijen gewaarschuwd "extreem voorzichtig" te zijn wanneer ze over Wit-Rusland vliegen.

Eerder kondigde de EU al economische sancties aan in verband met de arrestatie van Protasevitsj. Europese luchtvaartmaatschappijen krijgen ook het advies om het Wit-Russische luchtruim te mijden en toestellen uit Wit-Rusland worden geweerd uit Europa.

Hoe kon Wit-Rusland een vliegtuig met daarin een journalist en activist kapen? En wat zijn de regels in het luchtruim? NOS op 3 legt het uit:

Hoe een dictator een vliegtuig 'kaapte'

STER reclame