Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen eerder in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Van Zutphen waarschuwt dat gedupeerde toeslagenouders de draad kwijtraken

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen waarschuwt de Rijksoverheid voor een "bestuurlijke spaghetti" bij het compenseren van de gedupeerden van de toeslagenaffaire. "Dat moet echt voorkomen worden", zegt hij in Nieuwsuur.

De klachtenafhandeling tot half februari ging volgens Van Zutphen voldoende tot goed, stelt hij vandaag in een rapport. Maar er komt nog veel meer op de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen, de instantie die de klachten afhandelt, af. "Er zijn nu al zo veel klachten en het worden er waarschijnlijk nog veel meer. Daar moet de organisatie wel op voorbereid zijn. Ik heb daar vraagtekens bij of dat gaat lukken."

Maar het zijn niet alleen de aantallen klachten die Van Zutphen zorgen baren. Hij vreest ook de rechtszaken die zullen volgen, bijvoorbeeld doordat mensen die niet gecompenseerd worden gaan procederen . "Er gaat nog veel op die organisatie afkomen, ook als het gaat over die juridische afwikkeling. En dan hebben we nog al die andere regelingen."

De draad kwijtraken

Vandaag werd bekend dat het kabinet alle private schulden van gedupeerde ouders gaat overnemen. Na een eerste lezing van die regelingen trekt Van Zutphen de conclusie dat ze erg gedetailleerd zijn en daardoor voor een gemiddelde burger moeilijk te begrijpen. "Ze staan ruimhartigheid en snelheid in de weg."

Dat bedoelt Van Zutphen met die bestuurlijke spaghetti, waardoor gedupeerden de draad kwijtraken. Hij gebruikte de term eerder bij de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. "Wees erop voorbereid dat het echt nog ingewikkelder gaat worden, dat er extra vragen komen", zegt hij tegen het kabinet en de Belastingdienst. "Veel mensen zijn teleurgesteld. Het vertrouwen komt niet zomaar terug en als je dat nu al weet, moet je er morgen aan gaan werken."

Medewerkers van de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen moeten volgens de ombudsman naar gedupeerden die vragen stellen toe gaan om hen te helpen met een oplossing. Dat geldt bijvoorbeeld voor de mensen die in eerste instantie zijn afgewezen voor de 30.000 euro compensatie uit de zogenoemde Catshuisregeling. "Ga snel uitleggen wat er aan de hand is en dan kom je er misschien wel achter dat deze mensen toch recht hebben op dat geld."

Nieuwsuur sprak met Mirusca Lambert-Ible, die onterecht werd aangemerkt als fraudeur en noodgedwongen duizenden euro's moest terugbetalen. Maar toen ze zich aanmeldde voor de compensatieregeling, kreeg ze een afwijzing. De Belastingdienst gaf hier geen reden voor, tot grote frustratie van Lambert-Ible:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl