NOS NieuwsAangepast

Ombudsman: regels moeten betrouwbaar zijn

Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat er begrijpelijke en uitvoerbare regels worden gemaakt. Vooral kwetsbare burgers hebben de overheid nodig om mee te kunnen doen. Dat zei de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, bij het aanbieden van zijn verslag over vorig jaar aan de Tweede Kamer. 

Volgens de ombudsman moet de wetgever als hij regels of beleid vaststelt goed rekening houden met het "perspectief van de burger".

Van Zutphen zei dat het vaak fout gaat als pas achteraf aan de burger wordt gedacht. Hij gaf als voorbeeld de situatie van de pgb's. "Doordat te laat nieuwe regels werden bedacht en toegevoegd aan de wet, werd de betrouwbaarheid van de overheid geweld aangedaan."

Betrouwbare overheid ver te zoeken

De ombudsman zei dat voor bepaalde groepen de betrouwbare overheid vaak ver te zoeken is. Hij noemde onder anderen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, mensen met schulden, gehandicapten en de door aardbevingen gedupeerde inwoners van Groningen. De titel van het jaarverslag over 2016 is "Wie niet past, loopt vast." Van Zutphen benadrukte dat digitale systemen beter moeten worden toegerust op de belangen van mensen "die niet meekunnen". 

"U kunt ervoor zorgen dat de overheid een humane schuldeiser is, dat de bestuurlijke spaghetti in Groningen van het bord verdwijnt en dat mensen met een beperking niet worden overvraagd", zei de Nationale ombudsman tegen de Kamerleden. 

Ombudsman biedt verslag aan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl