Staatssecretaris Van Huffelen
NOS NieuwsAangepast

Kabinet neemt alle private schulden gedupeerde ouders toeslagenaffaire over

Het kabinet wil alle private schulden overnemen die gedupeerden uit de toeslagenaffaire hebben. Staatssecretaris Van Huffelen wil dat de ouders schuldenvrij een nieuwe start kunnen maken, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Die had aangedrongen op een oplossing voor de gedupeerden.

De schulden die de ouders bij overheidsinstanties hadden, zijn al kwijtgescholden. Bij een groep van zo'n 900 ouders had Van Huffelen al eerder besloten dat ook hun private schulden, bij bijvoorbeeld energiebedrijven of huisbazen, zouden worden overgenomen. Die regeling gaat nu voor alle gedupeerden gelden. Dat zijn naar schatting meer dan 20.000 mensen.

Hoe de regeling er precies uit gaat zien, wordt de komende tijd uitgewerkt. Van Huffelen wil dat die na de zomer in werking treedt. Tot die tijd worden de ouders ook nog beschermd door de zogeheten 'pauzeknop', die voorkomt dat schuldeisers beslag kunnen leggen op de compensatieregeling van 30.000 euro die alle ouders krijgen die het slachtoffer zijn geworden van de uit de hand gelopen fraudejacht van de fiscus.

Met lijst naar loket

De staatssecretaris heeft afspraken gemaakt met de koepelorganisaties van veelvoorkomende private schuldeisers. Het is de bedoeling dat de ouders een lijst met al hun schulden kunnen inleveren bij een loket. De overheid regelt dan de rest, de ouders hoeven niet per schuldeiser zaken te regelen. Bij het opstellen van de lijst kunnen ze hulp krijgen van de gemeente.

De regeling moet gaan gelden voor alle betalingsachterstanden die de gedupeerden hebben, plus de bijkomende kosten als rentes, boetes en deurwaarderskosten. De hoofdsommen van hypotheken vallen er in ieder geval niet onder en er wordt nog gekeken naar consumptieve kredieten en zakelijke schulden.

Van Huffelen: Afspraken met schuldeisers over kwijtschelding

Hoe groot de schulden van alle gedupeerden bij elkaar zijn, is nog niet duidelijk. "De financiering van de regeling ligt grotendeels bij het kabinet", zegt Van Huffelen. De schuldeisers zullen dus niet veel geld bijdragen, maar volgens de staatssecretaris gaan ze wel helpen om van de regeling een succes te maken. Zo is het ook de bedoeling dat de ouders van een eventuele negatieve registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) afkomen.

"Het is mijn ambitie om de private schulden van ouders zo snel mogelijk en in één keer op te lossen", schrijft Van Huffelen. Ze wil uiteindelijk dat de gedupeerden de compensatie van 30.000 euro helemaal kunnen gebruiken voor een nieuwe start.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl