ANP

Goedemorgen! Een man uit Ede staat voor de rechter omdat hij op Twitter demissionair premier Rutte, ministers De Jonge, Van Ark en Grapperhaus en Jaap van Dissel van het RIVM met de dood had bedreigd.

Eerst het weer: Vandaag is er een afwisseling van zon en wolkenvelden, vooral in de noordwestelijke helft vallen enkele buien. De temperatuur loopt op naar 14 tot 17 graden. Er komt een vrij krachtige tot harde zuidwestenwind te staan met tijdens buien kans op zware windstoten. Ook de komende dagen verlopen wisselvallig met lage temperaturen voor de tijd van het jaar.

Weerplaza.nl/NOS

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Een man uit Ede staat voor de rechter in Arnhem omdat hij demissionair premier Rutte, ministers De Jonge, Van Ark en Grapperhaus en Jaap van Dissel van het RIVM op Twitter met de dood had bedreigd.
  • De Sociaal-Economische Raad (SER) komt met een advies over het verbeteren van de jeugdzorg op de korte termijn.
  • De Brabantse Staten komen in een spoedvergadering bijeen. De VVD en het CDA hebben eerder deze week de samenwerking met Forum voor Democratie (FvD) opgezegd.
  • De rechtbank Den Haag bespreekt hoe de schouw van de wrakstukken van het neergeschoten vliegtuig MH17 eruit gaat zien. Woensdag gaat de rechtbank naar de vliegbasis Gilze-Rijen om daar de reconstructie van het in 2014 neergeschoten toestel te bekijken.
  • De EU-landen gaan afspreken uit welke landen buiten de EU toeristen weer welkom zijn. Dat zijn er tot nu zeven, maar dat kunnen er meer worden nu de maatstaven zijn versoepeld.
  • De rechtbank Midden-Nederland doet uitspraak in een kort geding dat FC Utrecht tegen de KNVB heeft aangespannen. De club wil niet dat de finale van de playoffs Europees voetbal tegen Feyenoord in De Kuip wordt verplaatst vanwege de finale van het Eurovisie Songfestival.

Wat heb je gemist?

Palestijnse inwoners van de Gazastrook zijn vannacht de straat op gegaan om het ingaan van het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas te vieren. Even na 01.00 uur Nederlandse tijd, toen het bestand inging, kwamen mensen juichend naar buiten. Daarbij werd ook in de lucht geschoten.

Ook uit luidsprekers van moskeeën klonken triomfantelijke teksten. Persbureau Reuters schrijft dat er werd gesproken over "de overwinning van het verzet op de bezetters".

Het staakt-het-vuren kwam de afgelopen avond tot stand, na bemiddeling van Egypte. Ook andere landen, waaronder de Verenigde Staten, hadden druk uitgeoefend op Israël en Hamas vanwege de geweldsuitbarsting in de afgelopen anderhalve week.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Heb je gisteren de halve finale van het Eurovisie Songfestival gemist? Of wil je de optredens die doorgaan naar de finale terugkijken?

Dat kan in deze video:

Dit zijn de tien nummers die door gaan naar de finale van het Songfestival

Fijne dag!

STER reclame