NOS Nieuws

Songfestivalfinalisten bekend, Utrechtse Stefania gaat voor Griekenland door

Alle 26 finalisten voor het Eurovisie Songfestival zijn bekend. In de tweede halve finale kwalificeerden Albanië, Bulgarije, Finland, Griekenland, IJsland, Moldavië, Portugal, San Marino, Servië en Zwitserland zich voor de finale.

Het Griekse succes heeft een Nederlands tintje: zangeres Stefania Liberakakis is geboren in Utrecht en studeert aan de Herman Brood Academie. Haar optreden kon op een groot applaus rekenen van het grotendeels Nederlandse publiek in Ahoy.

Bekijk hier haar optreden terug:

Utrechtse tiener doet namens Griekenland mee aan Songfestival

Ook online kon Stefania op veel lovende reacties rekenen. "Een hoogtepunt van de tweede halve finale", twittert Maria. En Esther schrijft: "Over de top, maar leuk!"

Er waren meer inzendingen met Nederlandse invloeden. Zo werkte de Nederlandse producer Wouter Hardy mee aan het lied van Zwitserland. De Portugese band The Black Mamba liet zich inspireren door een bezoek aan de Amsterdamse wallen, waar zij met een Oost-Europese sekswerker spraken over het geloven in de liefde.

Ook finalist San Marino maakte gebruik van talent uit een ander land. Zij stuurden naast de Italiaanse zangeres Senhit ook de Amerikaanse hitrapper Flo Rida naar Rotterdam.

De IJslandse inzending, Daði & Gagnamagnið, was een van de favorieten, maar moest verstek laten gaan vanwege een coronabesmetting in de delegatie. Het nummer 10 years werd daarom niet live gespeeld; in plaats daarvan werd een repetitie uitgezonden.

Kijk hier in ruim twee minuten naar de tien nummers die door gaan naar de finale:

Dit zijn de tien nummers die door gaan naar de finale van het Songfestival

Afgelopen dinsdag verzekerden Noorwegen, Israël, Rusland, Azerbeidzjan, Malta, Litouwen, Cyprus, Zweden, België en Oekraïne zich al van een plek in de finale. Gastland Nederland en de vijf grote Eurovisielanden (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigde Koninkrijk) waren al geplaatst voor de finale, komende zaterdag.

Máxima

Naast de Europese inzendingen waren er ook Nederlandse optredens te zien. Zangeres Eefje de Visser en breakdancer Redouan Ait Chitt openden de show met een optreden over "veerkracht in tijden van tegenslag". Tijdens de pauze traden balletdanser Ahmad Joudeh en bmx'er Dez Maarsen op.

Ook was er een interview van presentatrice Nikkie de Jager met koningin Máxima te zien. Zij onthulde daarin wat voor soort muziek haar goedkeuring kan wegdragen: "Van alles."

Nikkie de Jager praat met koningin Maxima over haar lievelingsmuziek

Bekijk hier de opening van de halvefinaleshow terug:

Zo openen Chantal, Jan, Edsilia en Nikkie de tweede halve finale

Advertentie via Ster.nl