De Israelische afweer onderschepte verschillende raketten
NOS Nieuws

Israël en Hamas akkoord met staakt-het-vuren in Gazastrook

Israël en Hamas zijn na bemiddeling van Egypte een staakt-het-vuren in de Gazastrook overeengekomen. In een verklaring schrijft Hamas dat de wapenstilstand om 01.00 uur Nederlandse tijd ingaat. Dat tijdstip wordt ook genoemd door Egyptische staatsmedia.

Vanavond kwam premier Netanyahu met het veiligheidskabinet bijeen om de voorwaarden voor het staakt-het-vuren te bespreken. Volgens hun verklaring stemden alle leden van het overleg unaniem in met het staakt-het-vuren.

De Egyptische president Sisi heeft aangekondigd twee diplomatieke delegaties naar Israël en de Palestijnse gebieden te sturen om verder te bemiddelen tussen de partijen.

Internationale druk

De afgelopen dagen nam de internationale druk toe op beide partijen om een wapenstilstand af te spreken. De Amerikaanse president Biden eiste gisteren een directe deëscalatie van het conflict. Premier Netanyahu zei daarop dat Israël zou doorgaan met de militaire operatie tegen Hamas totdat alle doelen zijn bereikt.

In het zuiden van Israël zijn kort na het aankondigen van de wapenstilstand sirenes afgegaan. The Jerusalem Post meldt dat het internationale vliegveld Ben Gurion uit voorzorg is afgesloten.

Anderhalve week conflict

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen heeft in anderhalve week aan zeker 232 Palestijnen het leven gekost, zegt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. In Israël zijn twaalf mensen om het leven gekomen.

De aanvallen over en weer begonnen vorige week maandag. Hamas besloot vanuit Gaza raketten af te vuren richting Israël nadat Israëlische agenten waren binnengevallen in de Al-Aqsamoskee, een van de heiligste plekken voor moslims. Daarop voerde het Israëlische leger nachtenlang luchtaanvallen uit op de Gazastrook.

Ook vandaag werden nog meerdere aanvallen over en weer uitgevoerd. Israël zegt vanochtend een wapenopslagplaats en de verblijfplaats van een Hamas-commandant te hebben gebombardeerd. Hamas schoot meerdere raketten op Israël af, die neerkwamen in open gebied.

Een staakt-het-vuren leek vanochtend daarom nog ver weg:

Geweld Gaza gaat door ondanks buitenlandse druk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl