Een medewerker laat zien hoe de nieuwe installatie werkt
NOS NieuwsAangepast

Iran spreekt van ‘nucleair terrorisme’ na incident in atoomcomplex

Volgens Iran heeft 'nucleair terrorisme' een storing veroorzaakt in een fabriek waar uranium wordt verrijkt. Dat zei het hoofd van de Iraanse atoomorganisatie Ali Akbar Salehi vandaag. Hij zei niet wie de aanval heeft uitgevoerd, maar wel dat Teheran zich het recht voorbehoudt om actie te ondernemen tegen de daders.

Wat er in het ondergrondse atoomcomplex in Natanz precies is gebeurd, blijft in nevelen gehuld. Maar volgens Israëlische media is de storing het gevolg van een cyberaanval, uitgevoerd door de Israëlische geheime dienst Mossad. Daarbij zou het Iraanse kernprogramma ernstige schade zijn toegebracht.

Sabotage

Vanochtend berichtten de Iraanse autoriteiten voor het eerst over wat aanvankelijk een stroomstoring werd genoemd. Het incident vond plaats in de nieuwe uraniumcentrifuges in het complex in Natanz. "Er zijn geen slachtoffers gevallen en er is geen vervuiling veroorzaakt", zei een woordvoerder van het Iraanse atoomprogramma.

De nieuwe centrifuges werden gisteren in het bijzijn van president Rohani live op de staatstelevisie gepresenteerd. Dat gebeurde op de dag die in Iran bekendstaat als Nationale Nucleaire Technologie Dag.

Het atoomcomplex in de woestijn is in het verleden een aantal keer getroffen door sabotage. Vorig jaar juli brak er brand uit, volgens de Iraanse autoriteiten was dat het gevolg van kwaadaardige tegenwerking. Het nucleaire programma in Natanz wordt onder meer nauwlettend in de gaten gehouden door het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA), de VS en Israël.

Gesprekken over nieuw atoomakkoord

Het incident van vandaag gebeurde tegen de achtergrond van verkennende onderhandelingen met Iran over een nieuw atoomakkoord. In ruil voor beperking van het nucleaire programma, dat volgens Iran alleen is bedoeld voor wetenschappelijke en economische doeleinden, hoopt het land op verlichting van internationale sancties.

De gesprekken met China, Rusland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn onlangs hervat. De Amerikaanse president Joe Biden zegt voorstander te zijn van een nieuw akkoord, maar de onderhandelingen met de VS zijn nog niet begonnen.

Met name Israël ziet niets in een nieuwe deal. Volgens premier Netanyahu werkt Iran aan de ontwikkeling van een kernwapen. De Iraanse autoriteiten zeggen dat daar niets van klopt.

Amerikaans bezoek

De spanningen tussen Israël en Iran lopen de laatste tijd verder op. Vorig jaar werd de Iraanse atoomgeleerde Mohsen Fakhrizadeh vermoord, een daad waar Israël verantwoordelijk voor wordt gehouden. Recent zouden beide landen meerdere schepen van elkaar hebben beschadigd met aanvallen op zee. Ook voert Israël regelmatig luchtaanvallen uit op Iraanse bondgenoten in Syrië en Irak.

Israël ziet Iran als de grootste bedreiging in de regio, zo herhaalde minister van Defensie Gantz vandaag tijdens het bezoek van zijn Amerikaanse ambtsgenoot Austin. De Amerikaan is de eerste minister uit het kabinet van president Biden die Israël bezoekt. Tijdens zijn verblijf in het land staat ook nog een ontmoeting met premier Netanyahu gepland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl